prawa stażysty

• Autor wątku Autor wątku k_a_s_i_a__g
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam wszystkich.
Mam pytanie dotyczące właśnie urlopu stażowego i nie tylko.
Urlop stażysta bierze na żądanie czy przydziela mu je pracodawca/kierownik? Oraz, stażysta wydziela jakie mają to być dni czy robi to pracodawca/kierownik?
Czy jeśli nie ma jakiegoś pracownika w jego miejscu pracy to czy stażysta może zająć jego miejsce?
Czy stażysta może odmówić przyjścia w dni sobota/niedziela, i czy mogą spotkać go jakieś konsekwencje za odmowę?
Pozdrawiam, z góry dziękuje za odpowiedzi.

To nie jest 'urlop na żądanie', tylko dwa dni wolnego należne po każdym miesiącu stażu. Pracodawca nie może odmówić ich udzielenia.

Witam. Proszę o porade w sprawie stażu. PUP wysłał mnie na staż do osoby mającej własną działalność gospodarczą, a mianowicie posiada firme, która zajmuje sie sprzedazą kosmetyków ( oriflame). Pracodawca próbuje namówić mnie do wstąpienia do klubu oriflame. Ja jednak nie mam ochoty bawić sie w konsultanta tych kosmetyków. Wydaje mi sie również,że skoro jestem " pracownikiem" PUP to ja nie mam prawa podpisywać żadnych umów, które mogłyby przynieść mi jakikolwiek dochód.

"Konsultanci" to plaga i szara strefa - oczywiście nigdzie nie wstępować.

Witam

Jestem już 4 miesiąc na stażu. Mam pewien problem związany z faktem, że do tej pory mój opiekun stażowy nie przeprowadził szkolenia BHP, przez co mam nie wypełnioną kartę szkolenia wstępnego. Dodatkowo, nie posiada on uprawnień do przeprowadzenia "instruktażu stanowiskowego" i jak twierdzi "nie wie co w tej sprawie zrobić". Urząd Pracy nie robi mi na razie z tego tytułu problemu(stypendium jest wypłacane), ale w końcu będę musiał tą kartę dostarczyć. Czy mógłbym liczyć na jakąć poradę?

To problem na linii UP - Organizator stażu. Proszę o sprawie powiadomić UP.

jestem na stażu od lutego br. w sierpniu urodziłam syna i od tamtej pory jetem na macierzyńskim który mi przysługuje (130 dni). 2 miesiace po porodzie szefowa poprosiła czy nie moglabym pare dni pochodzic do pracy, zgodzilam sie bo mialam z kim zostawiać dziecko i nie karmiłam juz piersią.staz mialam w sklepie monopolowym. przed porodem sklep jeszcze dobrze funkcjonował ale kiedy przyszlam po porodzie sama nie dowierzalam ze jest tak żle, półki byly praktycznie puste ciagle brakowało towaru a szefowa nie miała pieniedzy zlitowałam sie i pozyczyłam jej 1000zł miaa za to pare skrzynek piwa. dług kazała mi sobie odbierac z kasy bo wczesniej jak pracowałam w soboty i niedziele placiła mi dniówki i kazała mi sobie wypłacać, tak tez odbierałam dług zapisując jej na kartce ile odebrałam i ile zostało. dzisiaj ona mnie wzywa bo na kamerze ktora jest w sklepie dojrzała jak biore pieniadze, wiec ja jej mowie ze przeciez sama kazała mi odbierac a ona do mnie z takim tekstem że albo ja zrezygnuje ze stażu albo ona idzie z tym na policje. wiec teraz nie wiem co robic bo na policji mi nie uwieża bo glos nie jest nagrywany a jak zrezygnuje ze stazu to bede musiala zwracac to cale stypendium, co mam robic?

bardzo prosze o pomoc. rozmawialam z policjantem powiedzial mi ze najlepiej by było gdybym miala to nagrane na dyktafonie bo to jest szantaż i szefowa wtedy bedzie miala nie przyjemnosci.gdyby ona rozwiazala umowe ze mna to posi kare 3000 za zerwanie umowy a wiem ze na to w tej chwili jej nie stac i podejrzewam ze dla tego mnie tak szntazuje, tylko co ja mam robić?:sad:

mam pytanie właśnie odbywa staż w urzędzie skarbowym i dano mi do podpisania taki kwitek dotyczący tajemnicy skarbowej( tylko że ja nie miałam żadnego szkolenia na ten temat).
a mam wgląd to wszelkiej dokumentacji(tzn. zeznań podatkowych, zajęci komorniczych itp.) w tych dokumentach są zawarte informacje od adresu zamieszkanie do imion rodziców i stanów rachunków bankowych. Czy ja jako stażysta mogę mieć wgląd do tych informacji ? Czy obowiązuje mnie tajemnica skarbowa? a jestem zatrudnia na stażu jako pomocnik biurowy.
Proszę o pomoc.

Wyluzuj, to standardowa procedura w urzędach, szczególnie w IS, ale wszelkie wymogi Ciebie obowiązują: ochrona informacji, danych personalnych itd.

Jakie szkolenie? Sam takie coś podpisywałem, oznacza to tyle, że tajnych dokumentów skarbowych nie wyniesiesz, albo, że swoja wiedza nie będziesz się dzielić się z innymi.

Była wzmianka, o tym na szkoleniu ogólnym BHP.

tak tylko że jak chciałam takie zaświadczenie dotyczące tego co robię w urzędzie czyli dekretowanie poczty wprowadzanie deklaracji itp to nagle się okazało że nie mam uprawnień .a pani naczelnik twierdzi że ja jestem do pomocy a robię to samo co pracownik . i sam nie wiem co mam robić bo z jednej strony robię wszystko a co do wydanie zaświadczenia (na żądanie) piszą całkiem co innego .

Nic takiego nie dostaniesz z jakich wzgledów :

- trzeba było to napisać, wprowadzić do systemu, nadać sygnature - komu sie to chce

- twoje obowiązki reguluje program stażu plus wewnętrzne przepisy i BHP, ustawy itd.

- W PUP powiedzieli mi, że stażodawca może Ciebie przydzielać do innych zadań, które miesza się w ogólnej tematyce stażu, typu możesz to robić jak inwentaryzowanie, ale nie mozesz sprzątać toalet

- moja rada, daruj sobie takie opcje, bo nikt nie lubi nadgorliwości, jeśli masz problem porozmawiaj z naczelnikiem, że masz z czymś problemy, albo, że chcesz innego bo to za poważne zajęcie, każde wyjście jest złe, możesz wyjść z własną inicjatywa, że chcesz być wypożyczona do innego działu do jakiś zadań lub robić coś innego, ale wątpię, szczerze wątpię.

Ostatnia edycja:
witam ponownie, mam pyt. odnośnie stażu, dostałam propozycję odbycia stażu w firmie jako pracownik biurowy... ale w maju ubiegłego roku odbyłam już staż ,ale na stanowisku barmanka, oraz będę miała 26 lat w lipcu, czy mogę odbyć staż w tym biurze ? ?

Na bank - NIE. Byłaś już na jednym stażu, pewnie tym dla absolwentów studiów lub bezrobotnych absolwentów, i nie mieścisz się w innej grupie docelowej, jak to idzie:

Staż można zorganizować na okres nie krótszy niż 3 miesiące i nie dłuższy niż 6 miesięcy dla osób będących w szczególnej sytuacji na rynku pracy:

* bezrobotnych do 25 roku życia
* bezrobotnych długotrwale albo po zakończeniu realizacji kontraktu socjalnego, o którym mowa w art. 50 ust. 2 pkt 2, albo kobiet, które nie podjęły zatrudnienia po urodzeniu dziecka
* bezrobotnych powyżej 50 roku życia
* bezrobotnych bez kwalifikacji zawodowych, bez doświadczenia zawodowego lub bez wykształcenia średniego
* bezrobotnych samotnie wychowujących co najmniej jedno dziecko do 18 roku życia
* bezrobotnych, którzy po odbyciu kary pozbawienia wolności nie podjęli zatrudnienia
* bezrobotnych niepełnosprawnych

Osoba bezrobotna do 25 roku życia oraz osoba, która w okresie 12 miesięcy od ukończenia szkoły wyższej nie ukończyła 27 roku życia może być skierowana na staż trwający od 3 do 12 miesięcy.

Dwa, rozmawiałem z inspektorką w PUP, nawet jak byłaś na stażu i chcesz teraz by oni Tobie opłacili studia podyplomowe lub kurs nie ma na to co liczyć, mają ograniczone środki do tego instrukcje, że na jeden rok, bezrobotny może liczyć tylko na jeden rodzaj pomocy.

Byłam na stażu z Uni E. , jestem po szkołe średniej nie ucze sie nigdzie.
gadałam z U.P , jesli staż na który mam iść do Biura będzie refundowany z Uni to nie będę mogła iść na ten staż. Dzowniła mi tez firma która staż oferowała, obiecała dowiedzieć sie dokładnie co i jak i oddzwonić, zobaczymy może coś uda sie załatwic ;)

W jakich godzinach pracy powinien pracować stażysta?

Zostałem skierowany na staż jako sprzedawca, pracodawca mój ma firmę kateringową i sklepik szkolny i umowę mam jako sprzedawca (w sklepiku miałem odbywać staż). Pracuje od 6.30 do 14.30.
Teraz w okresie wakacji pracodawca każe mi pracować na kuchni, nadal pracuje w godzinach od 6.30-14.30, jednak po tym czasie pracodawca każe mi jeździć na pikniki, które w tygodniu odbywają sie w godzinach od 15.00 - do 23.00, od 18.00 do 2.00. W soboty i niedziele od 10.00-23.00 lub do 2.00.
Czasami każą mi iść do domu już po 13.00 ale potem każą to odpracowywać na tych piknikach,wychodzi wtedy że mam do odpracowania 1.5godz., a pracuje na pikniku nawet 24 godz.
Mój UP nie reaguje gdy zgłaszam to, nie wiem co mam robić?

malaa29 napisał:
Witam. Proszę o porade w sprawie stażu. PUP wysłał mnie na staż do osoby mającej własną działalność gospodarczą, a mianowicie posiada firme, która zajmuje sie sprzedazą kosmetyków ( oriflame). Pracodawca próbuje namówić mnie do wstąpienia do klubu oriflame. Ja jednak nie mam ochoty bawić sie w konsultanta tych kosmetyków. Wydaje mi sie również,że skoro jestem " pracownikiem" PUP to ja nie mam prawa podpisywać żadnych umów, które mogłyby przynieść mi jakikolwiek dochód.

Ona chce z Tobą podpisać umowę bo za każdą osobę, z którą podpisze umowę ma dodatkowe pieniądze, oprócz tego ma gratisy i większe zniżki na kosmetyki, jednym słowem ma same korzyści. Ty jako stażysta podpisujesz umowę tylko i wyłącznie z UP, a czy podpiszesz z pracodawcą umowę jako konsultant kosmetyków to tylko i wyłącznie Twój wybór, a pracodawca nie ma prawa zmuszać Cię do tego

Powrót