prawa ucznia

• Autor wątku Autor wątku orzechowaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

orzechowaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, nie było mnie 2 tygodnie w szkole z powodu choroby w tym czasie klasa jak to nauczyciel stwierdził pisała "karną" niezapowiedzianą kartkówkę. po 2 tygodniach jak wróciłam do szkoły dowiedziałam się, że również muszę ją napisać pomimo mojej nie obecności. czy jest to obowiązkowe?

w statucie na ten nic nie ma, bo sprawdzałam, a na stronie szkoły nie ma akurat WSO z tego przedmiotu. wgl nie zostałam zapoznana z WSO na początku roku, ponieważ zostałam wysłana ze szkoły na kursy.

orzechowaaa napisał:
po 2 tygodniach jak wróciłam do szkoły dowiedziałam się, że również muszę ją napisać pomimo mojej nie obecności. czy jest to obowiązkowe?
Gdzieś to musi być opisane (zasady). Podaj link do szkoły.
Moja córka ma dokładnie napisane zasady pisania np.sprawdzianów/kartkówek itp. w przypadku nieobecności.Np.nauczyciel wraz z uczniem uzgadniają następny termin.

Karna kartkówka? Kartkówka za karę? Czyli, sprawdzenia efektów nauczania dokonuje się 'za karę'? Czy -inaczej - sprawdzenie efektów nauczania dokonane poprzez przeprowadzenie kartkówki jest karą?
Czasami myślę, że niektórzy nauczyciele, ba - niektóre szkoły, nieco się pogubiły w realizacji, ogólnie mówiąc, powołania.
Możesz zatem zapytać, za co została Tobie wymierzona ta kara (jeżeli oczywiście chcesz się w to 'bawić')?

Możesz też przyjąć, że Wasz WSO, wskazuje sprawdzanie wiedzy poprzez "niezapowiedzianą kartkówkę". Dlatego po Twojej nieobecności, nauczyciel może sprawdzić uzupełnienie wiedzy ( niezależnie czy określi to jako "karna klasówka" czy jakakolwiek inna). Warto jednak sprawdzić, czy WSO przewiduje jakiś termin na "uzupełnienie zaległości" po nieobecności ucznia.

Zostaje jeszcze PZO, czyli Przedmiotowe Zasady Oceniania, które może/musi ustalać nauczyciel w Twojej szkole do każdego prowadzonego przez siebie przedmiotu.
Masz o tyle dobrze, że kartkówa została Ci zapowiedziana, więc wiesz jakiego materiału będzie dotyczyła, ewentualnie możesz się jeszcze dopytać, czy trzymając się zasad/systemu, jeżeli ma być to kartkówka, ta forma sprawdzania wiedzy będzie weryfikowała Twoją wiedzę z tamtego okresu, czy z określonej liczby ostatnich jednostek lekcyjnych/tematów lekcji.

Powrót