Prawa zleceniodawcy do wykonanej pracy, na zasadzie umowy słownej

• Autor wątku Autor wątku szostie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szostie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Cześć,

jestem młodym web developerem, świadczącym usługi informatyczne. Jakiś czas temu, podjąłem się zlecenia pod-wykonania strony internetowej - szablonu, przekazanego po ukończeniu w plikach. Całość odbyła się bez jakichkolwiek umów, jedynie na zasadzie "słownej". Problem pojawił się, gdy swoją wykonaną pracę, zobaczyłem na kilku innych stronach. Otóż zleceniodawca postanowił sobie przerobić mój szablon, zmieniając treść podstron i elementy kolorystyki, w celu wykorzystania go do umieszczenia na innych stronach - zleconych mu do wykonania przez jego klientów. Nie muszę chyba uświadamiać, że owa sytuacja nie zbyt mi odpowiada, ponieważ wykonywałem swoją pracę z myślą o jednej kopii, na konkretną domenę. Wiem już, że na przyszłość warto podpisywać umowy na wszystko co robię, ale nie o życiowej nauczce tu chciałem pisać. Mianowicie potrzebuję porady, czy w zaistniałej sytuacji mam jakieś prawa do wykonanej pracy i jakie to prawa, oraz również, czy ta osoba może sobie tak powielać moją wykonaną pracę i jakie kroki mogę w zwalczeniu tego podjąć.

Pozdrawiam i dziękuję za przeczytanie mojego tematu.

dziękuję za odpowiedź! spędziłem trochę czasu na przeszukiwaniu forum pod kątem podobnych problemów, ale ostatecznie nie udało mi się znaleźć stuprocentowego zapewnienia o mojej racji, zawsze są jakieś wyjątki, albo przedstawione przypadki różnią się od mojego - a jak dla mnie, mój wydaje się być bardzo typowy.

przechodząc do konkretów:
a) jako twórca strony internetowej, zbudowanej i zaplanowanej przeze mnie od samego zera, wykonanej na zlecenie klienta i przekazanej w plikach, wyłącznie na zasadzie umowy słownej, klient ma jedynie prawo do wyświetlania jej zawartości w internecie, zgadza się?
b) wszelkie prawo, do zarabiania w jakikolwiek sposób na wykonanej dla niego stronie internetowej, musiałby uzyskać po podpisaniu ze mną przekazania praw majątkowych. czy jednak tych "praw majątkowych" nie nabywa po byle jakiej umowie, gdzie została przekazana opłata za dzieło?
c) czy może on modyfikować zawartość tej strony, jej elementów oraz udostępniać ją ze zmienioną treścią, pod innymi adresami, a co gorsze, sprzedawać w kopiach?

a) Tak.
b) Umowa przeniesienia praw autorskich majątkowych musi mieć formę pisemną ze wszystkimi regulacjami wymaganymi Ustawą.
c) Korzystanie i rozporządzanie opracowaniem wymaga zgody autora utworu pierwotnego.
Przeczytaj dokładnie zacytowany wcześniej temat :!:

Ostatnia edycja:
pod słowem "strona internetowa", mogą kryć się właściwie 2 rzeczy: interfejs graficzny (kolorystyka, layout etc.) i część techniczna - mechanika, której nie widać gołym okiem. doczytałem, że w prawie "strona internetowa" może odnosić się do 2 tych rzeczy jednocześnie, to prawda?

myślę, że mógłbym to podpiąć pod ten sam problem/temat. wcześniej, zdarzyło mi się podpisać umowę, jednak była to tylko umowa o dzieło. niżej zamieszczam żywcem przepisane jej paragrafy. czy wobec tego dokumentu, prawo wygląda tak samo?

§ 1.
1, Zamawiający powierza wykonanie, a Wykonawca zobowiązuje się wykonać dzieło polegające na: wykonaniu z pomocą Zamawiającego dwóch stron internetowych: [...] oraz [...].

§ 2.
2. Termin rozpoczęcia dzieła strony ustaliły na [...], a zakończenie i wydanie Zamawiającemu na dzień [...]

§ 3.
3. Obiór nastąpi w siedzibie firmy [...] przy obecności Zamawiającego i Wykonawcy.

§ 4.
4. Wykonawcy przysługuje wynagrodzenie za wykonanie dzieła w wysokości ;)

§ 5.
5. W sprawach nie uregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy kodeksu cywilnego.

§ 6.
6. Umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach dla każdej ze stron.

Niejednoznaczny wydawać by się mógł pierwszy akapit, a w nim "wykonaniu z pomocą Zamawiającego". Ta "pomoc", to na zasadzie "tu lepiej umieść to, a tam zmień to". Czytałem o prawie autorskim i doczytałem, że nazwać autorem może się tylko osoba wykonująca pracę twórczą, nie techniczną. Rozumiem to na zasadzie projektu statku kosmicznego. Jestem profesorem, który za zadanie od człowieka O, dostał zlecenie stworzenia czegoś, czym ludzkość będzie mogła latać w kosmos. Profesor - czyli ja, obmyślił działanie i cały plan budowli statku kosmicznego. Przywłaszczyłem sobie człowieka G - giermka, robiącego za "przybij gwoździa" mojego projektu. Według swojej interpretacji, wygląda to tak, że profesor - ja, ma całościowe autorskie prawo do tego projektu. człowiek O - to tylko zleceniodawca tego, a człowiek G - nie jest w żadnym wypadku współautorem, a jedynie pomocnikiem i nie przysługuje mu także żadne prawo do własności projektu. Zmierzam do tego, że mój zleceniodawca jest po części człowiekiem O i G, ale nie twórcą. Jego pomoc - to pomoc techniczna, czasami coś sprawdził, przyniósł etc. Proces twórczy był naprawdę nikły, bo mówienie o stworzeniu np. systemu poczty, to wciąż nie obmyślenie jej działania, a jedynie chęć posiadania czegoś, będącego jeszcze nie gotowego.

Może trochę zbyt obszernie się rozpisałem :P

Ostatnia edycja:
Przytoczona umowa nie przenosi na zleceniodawcę praw autorskich majątkowych.

Jeśli Twoje działanie polega wyłącznie na realizacji szczegółowo opisanych dyspozycji zleceniodawcy to Twoja pracę powinno się uznać za typowo techniczną. Na odwrót, jeśli "pomoc" zamawiającego ma polegać wyłącznie na akceptacji zrealizowanych Twoich pomysłów to nie ma on żadnego udziału w twórczości.

Jeśli zachodzą obie okoliczności to mamy do czynienia z utworem współautorskim ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.

dziękuję, dziękuję ;) nie sądziłem, że zostanę tutaj tak kompleksowo doinformowany, a "forumprawne" okaże się miejscem przydatnym także mi :P

mam w planach, do każdej realizacji projektu, dołączać treść licencji, w której sporządzę sobie warunki użytkowania z wykonanej przeze mnie pracy. będzie tam informacja o możliwości edycji, posiadanej liczbie kopii i cała reszta warunków licencyjnych. sądzę, że to dobre rozwiązanie, uświadamiające także klientowi, o istocie posiadanej "aplikacji". jeszcze raz bardzo dziękuję.

Polecam lekturę Rozdziału 5 Ustawy. Wzory umów licencyjnych można odnaleźć też w sieci.

Lektura została już zagłębiona, przy okazji wcześniejszych odpowiedzi ;) Znalazłem także wzór licencji, na bardzo podobne oprogramowanie i staram się to dopasować do swoich potrzeb. Czy taką licencję może sporządzić dowolna osoba? Po jej ukończeniu, mam zamiar przedstawić ją na tym forum. Istnieje dział, w którym mógłbym się podzielić napisanym dokumentem, w celu poddania ocenie poprawności?

Licencja na oprogramowanie strony internetowej/rozbudowy

Chcąc zapewnić sobie większe bezpieczeństwo i ograniczyć prawa klienta do wykonanej przeze mnie/zmodyfikowanej strony internetowej/aplikacji www, postanowiłem stworzyć licencję, którą będę dołączać do każdego zlecenia. 1 - Głównym założeniem było uwzględnienie, że pracę wykonuje dla klienta, który z kolei przeważnie wykorzystuje moje skrypty etc., na stronach internetowych swoich klientów. Dlatego dałem mu możliwość przechowywania zainstalowanego oprogramowania na komputerze osób trzecich, czy to wystarczy? 2 - Chciałem także ograniczyć większość jego praw, jedynie do wyświetlania wykonanej strony w sieci, wyłączając możliwość zarabiania/edycji/powielania/sprzedawania oprogramowania. Znalazłem na swoim dysku wzór jednej z takich umów, jeszcze sprzed kilku lat i postanowiłem go przerobić pod swoje potrzeby. Domyślam się, że od tego czasu nowe technologie i ogólne prawo zdążyło się prężnie rozwinąć i niekiedy mogą powstawać pewne luki. Nie bez powodu ponumerowałem od 1-2 powyższe założenia, bowiem chciałbym za ich pomocą wskazać na paragrafy odnoszące się do nich. Gdyby ktoś mógł pokrótce przeczytać dołączony tekst i wskazać, które elementy wymagają poprawy, lub podać jakieś linki, do źródeł mówiących co takowa licencja powinna zawierać, byłbym bardzo wdzięczny.

1 - paragraf III, punkt 4 (b i c); paragraf V, punkt 4;
2 - paragraf V, punkty 1, 2, 3, 5; paragraf 3, punkt 4.

na marginesie: co znaczy określenie "licencja WR", z którym spotkałem się w szablonie?

WARUNKI LICENCJI NA OPROGRAMOWANIE „nazwa oprogramowania“

Niniejsze warunki udzielenia licencji („Warunki“) stanowią podstawową treść umowy licencyjnej, do której zawarcia dochodzi pomiędzy kupującym („Licencjobiora“), plik archiwum nazwa-pliku.zip - kopia oprogramowania pod nazwą „nazwa oprogramowania“ („Oprogramowanie“), a autorem Oprogramowania <<moje imię i nazwisko>> („Autor“). Na podstawie umowy licencyjnej zezwala się Licencjobiorcy na korzystanie z Oprogramowania zgodnie z niniejszymi Warunkami.

I. ZAWARCIE UMOWY LICENCYJNEJ

1. Umowa licencyjna zostaje zawarta pomiędzy Licencjobiorcą a Autorem, w chwili wysłania Oprogramowania do Licencjobiorcy, lub zainstalowania przez Autora (wedle prośby Licencjobiorcy) Oprogramowania na pamięci wskazanego komputera / serwera, lub sporządzenia kopii Oprogramowania w zakresie dozwolonym postanowieniami niniejszych Warunków. Usunięcie Oprogramowania z pamięci komputera / serwera nie uchyla skuteczności niniejszej umowy, chyba że dalsze postanowienia niniejszych Warunków stanowią inaczej.

2. Licencjobiorca może korzystać z Oprogramowania wyłącznie zgodnie z postanowieniami niniejszych Warunków. Jeżeli Licencjobiorca nie zgadza się respektować postanowień Warunków, uprawniony jest do dokonania zwrotu egzemplarza Oprogramowania sprzedawcy, za zwrotem wpłaconej ceny nabycia Oprogramowania, pomniejszonej o koszty dostawy.

3. Uzyskanie pliku licencyjnego, lub zlecenie albo dokonanie instalacji Oprogramowania, lub sporządzenie jego kopii, jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na postanowienia Warunków i zawarciem umowy licencyjnej.

II. OCHRONA PRAW AUTORSKICH I INNYCH PRAW WŁASNOŚCI INTELEKTUALNEJ I PRZEMYSŁOWEJ AUTORA I OSÓB TRZECICH

1. Oprogramowanie dostarczone przez Autora stanowi przedmiot praw autorskich Autora, podlegający ochronie na podstawie polskiej ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz porozumień, umów i konwencji międzynarodowych.

2. Oprogramowanie składa się z aplikacji właściwej (AW) oraz bazy danych (BD).

3. Kopiowanie, usuwanie, modyfikowanie, nazwy Oprogramowania oraz nazwy jego poszczególnych wersji, a także nazwy Autora, lub wykorzystywanie inne, niż wynikające ze zgodnego z niniejszymi Warunkami korzystania z Oprogramowania jest zakazane i może spowodować odpowiedzialność cywilną i karną. Powyższe stosuje się odpowiednio do nazw własnych ujawnionych w Oprogramowaniu i innych materiałach dołączonych do Oprogramowania.

4. W przypadku ustanowienia przez odpowiednie władze innych lub dodatkowych, poza prawno-autorskimi, podstaw prawnych ochrony Oprogramowania, Licencjobiorca zobowiązany będzie, w zakresie dopuszczalnym przez bezwzględnie obowiązujące przepisy prawa, do respektowania takich podstaw prawnych.

III. DOZWOLONY ZAKRES KORZYSTANIA Z OPROGRAMOWANIA

1. Licencja udzielana jest na pięć lat, rozpoczynając od dnia wysłania Oprogramowania do Licencjobiorcy.

2. Zakres licencji może być w każdym czasie rozszerzony przez Licencjobiorcę, poprzez wykup określonego rozszerzenia lub dodatku, oferowanego przez Autora.

3. Ceny licencji określane są zgodnie z cennikiem oferowanym przez Autora, lub w indywidualnych przypadkach, indywidualnie ustalane między Licencjodawcą a Autorem.

4. Autor udziela Licencjobiorcy niewyłącznej licencji na Oprogramowanie, upoważniającej Licencjobiorcę do:
a) zainstalowania, uruchamiania, przechowywania i korzystania z Oprogramowania;
b) zainstalowania, korzystania i uruchamiania Oprogramowania tylko na jednej domenie internetowej, o której istnieniu musi powiadomić Autora; chęć przeniesienia Oprogramowania na inną domenę internetową, musi uzyskać pisemną zgodę Autora przed przeniesieniem; po uzyskaniu pisemnej zgody Autora, możliwe jest zwiększenie liczby domen internetowych, pod którymi dostępna będzie zainstalowana wersja Oprogramowania;
c) korzystania z Oprogramowania wyłącznie do własnych celów, lub po uzyskaniu słownej albo pisemnej zgody Autora, do korzystania z Oprogramowania do celów własnych i jednego podmiotu, o którym Autor musi uzyskać świadomość bytu, zgodnie z niniejszymi Warunkami z ograniczeniem do 1 kopii;
d) kopiowania Oprogramowania, z zastrzeżeniem, że może to nastąpić wyłącznie w celu stworzenia jednej kopii zapasowej Oprogramowania; kopia zapasowa Oprogramowania podlega postanowieniom niniejszych Warunków, a wszelkie oznaczenia, znaki towarowe, usługowe, firmowe, prawa autorskie lub informacje o zastrzeżeniu praw, w tym w szczególności noty „copyrightowe“ muszą być umieszczone na tak sporządzonej kopii Oprogramowania;

5. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości Licencjobiorcy, dotyczących dozwolonego korzystania z Oprogramowania, Licencjobiorca zobowiązany jest podjąć wszelkie uzasadnione kroki w celu powiadomienia Autora o takich wątpliwościach i wyjaśnieniu sprawy.

IV. DODATKOWE UPRAWNIENIA LICENCJOBIORCY

1. Licencjobiorca może korzystać z:
a) pomocy przy zainstalowaniu Oprogramowania, udzielanej drogą poczty elektronicznej (pod adresem otrzymanym od Autora);
b) uzyskania bieżących wiadomości o nowych produktach Autora oraz "update'ach" i "upgrade'ach";
c) uzyskania bieżących informacji o upustach, rabatach i promocji, w odniesieniu do odpłatnych czynności dokonanych przez Autora;

V. OGRANICZENIA KORZYSTANIA Z OPROGRAMOWANIA

1. Oprogramowanie może być użytkowane tylko w jednej kopii. Użytkowanie Oprogramowania lub jego poszczególnych części, lub elementów Oprogramowania na różnych komputerach / serwerach jest niedopuszczalne.

2. Licencjobiorca jest uprawniony do przeniesienia Oprogramowania na inny komputer / serwer, pod warunkiem całkowitego usunięcia Oprogramowania z poprzedniego komputera / serwera.

3. Wszelkie własne modyfikacje Oprogramowania, bez uzyskania zgody słownej lub pisemnej Autora, są niedopuszczalne.

4. Licencjobiorca nie może sprzedawać, wynajmować, wydzierżawiać, wypożyczać, ani w inny sposób udostępniać osobom trzecim Oprogramowania. Wyjątek stanowi uzyskanie zgody słownej lub pisemnej Autora, na możliwość wynajmowania Oprogramowania na serwerze dodatkowej, pojedynczej osoby.

5. Licencjobiorca nie może bez pisemnej zgody Autora, czerpać korzyści finansowych z tytułu reklam, płatności za dostęp użytkowników do określonych funkcji Oprogramowania, programów partnerskich, na stronach internetowych z zainstalowanym Oprogramowaniem.

VI. ROZPORZĄDZANIE OPROGRAMOWANIEM

1. Oprogramowanie nie może być przedmiotem najmu lub dzierżawy, chyba że Autor udzieli na to pisemnej albo słownej zgody. Oprogramowanie nie może być wykorzystywane przez osobę trzecią za zgodą Licencjobiorcy. Ponadto, Licencjobiorca nie jest uprawniony do świadczenia odpłatnie lub nieodpłatnie usług na rzecz osób trzecich, za pomocą Oprogramowania bez uprzedniej pisemnej lub słownej zgody Autora.

2. Licencjobiorca jest uprawniony do przeniesienia na osobę trzecią praw z udzielonej mu licencji w drodze sprzedaży Oprogramowania, pod warunkiem uprzedniego usunięcia z pamięci komputera / serwera zainstalowanego Oprogramowania oraz poinformowania o zaistniałym fakcie Autora.

VII. INNE ZOBOWIĄZANIA LICENCJOBIORCY

1. W przypadku nabycia licencji na WR, Licencjobiorca zobowiązany jest traktować tę dokumentację jako własność intelektualną i tajemnicę handlową Autora Oprogramowania i tym samym zobowiązany jest do nie ujawniania tej dokumentacji osobom trzecim, bez uprzedniego pisemnego zezwolenia Autora. Naruszenie tego zobowiązania powoduje odpowiedzialność cywilna i karną Licencjobiorcy, w tym w szczególności zobowiązanie do zapłaty Autorowi kary umownej, w wysokości kwoty lub równowartości kwoty 100.000,00 USD (sto tysięcy dolarów amerykańskich) lub równowartości tej kwoty w innej odpowiedniej walucie, co nie wyłącza prawa Autora do żądania na zasadach ogólnych odszkodowania w kwocie przewyższającej zastrzeżona karę umowną.

2. Licencjobiorca zobowiązany jest do prowadzenia zwyczajowej i należytej ewidencji dotyczącej używanych egzemplarzy Oprogramowania. Autor może w każdym czasie żądać, aby Licencjobiorca przeprowadził wewnętrzną kontrolę legalności Oprogramowania. Po przeprowadzeniu każdej kontroli, Licencjobiorca zobowiązany będzie do przekazania Autorowi lub jego przedstawicielowi, pisemnej informacji podpisanego przez właściwie umocowanego reprezentanta Licencjobiorcy, opisującej wynik kontroli, oraz potwierdzenie legalności posiadanego Oprogramowania, lub inne istotne okoliczności. Przeprowadzenie kontroli w żaden sposób nie ogranicza innych uprawnień Autora, dotyczących ochrony Oprogramowania za pomocą środków
dozwolonych przez prawo.

VIII. GWARANCJA

1. Autor nie gwarantuje, że Oprogramowanie odpowiadać będzie wymaganiom Licencjobiorcy.

2. Gwarancje określone w niniejszych Warunkach, w zakresie dozwolonym przez prawo, mają charakter wyłączny i zastępują wszelkie inne warunki i postanowienia lub gwarancje, zarówno bezpośrednie jak i domniemane, włączając w to w szczególności jakiekolwiek domniemane gwarancje lub warunki mogące odnosić się do przedmiotu gwarancji, a także wynikające z ustalonych w tej mierze zwyczajów.

3. Gwarancja udzielana jest na 1 rok od wysłania Oprogramowania Licencjobiorcy.

IX. WYŁĄCZENIE LUB OGRANICZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI

1. Autor w żadnym wypadku nie odpowiada za jakąkolwiek szkodę wywołaną wykorzystywaniem Oprogramowania przez Licencjobiorcę.

2. W przypadkach gdy na mocy bezwzględnie obowiązujących przepisów prawa, Licencjobiorca będzie miał prawo do żądania od Autora odszkodowania, niezależnie od podstawy prawnej takich roszczeń, odpowiedzialność Autora będzie ograniczona, w najszerszym dozwolonym przez właściwe prawo zakresie do szkód bezpośrednich, zaś kwota odszkodowania będzie ograniczona do kwoty, jaką Licencjobiorca zapłacił za Oprogramowanie.

3. W najszerszym zakresie dozwolonym przez prawo właściwe, ani Autor, ani żaden z jego przedstawicieli lub dystrybutorów, nie będzie ponosić odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody pośrednie, oraz utratę zysków lub utratę informacji powstałe w związku z używaniem Oprogramowania, w tym również w przypadku powiadomienia nas o możliwości wystąpienia takich szkód, lub jeśli wystąpienie takich szkód można było w sposób uzasadniony przewidzieć.

X. POSTANOWIENIA KOŃCOWE

1. Wyłączenie, ograniczenie lub zmiana niniejszych Warunków, wymaga dla swej ważności odrębnej umowy między Licencjobiorcą a Autorem.

2. Do postanowień niniejszych Warunków stosuje się przepisy prawa Rzeczypospolitej Polskiej.

3. Wszelkie spory pomiędzy Licencjobiorcą a Autorem, wynikające z niniejszych postanowień, będą rozstrzygane przez sąd powszechny właściwy miejscowo ze względu na siedzibę Autora, chyba że Autor i Licencjobiorca uzgodnią inny tryb rozstrzygnięcia danego sporu.

Nie zmieniaj Działów i nie mnóż tematów.
... bazy danych (BD) ...
Baza danych jako taka podlega osobnej ochronie z Ustawy o ochronie baz danych.
... licencji na WR ...
Nie wiem o co tutaj chodzi, licencja WR kojarzy mi się ze sportem samochodowym.

PS.
Pamiętaj, że treść umowy/licencji może też być uznana za utwór podlegający ochronie prawnoautorskiej ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.

LeszsekS napisał:
Nie zmieniaj Działów i nie mnóż tematów.

wydawało mi się, że to całkiem inny problem = inny temat.

LeszsekS napisał:
Baza danych jako taka podlega osobnej ochronie z Ustawy o ochronie baz danych.

może chodzi o bazę danych, w kontekście bazy wypełnionej danymi użytkowników (w tym hasła, e-maile etc.), jednak ta baza danych nie zawiera takich informacji, jest pusta, to jedynie struktura, która nawet nie przewiduje przechowywania takich danych.

ale dziękuję, sprawdzę tę ustawę.

LeszsekS napisał:
PS.
Pamiętaj, że treść umowy/licencji może też być uznana za utwór podlegający ochronie prawnoautorskiej ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.

nie za bardzo rozumiem... chodzi o to:
a) że szkic umowy, z której skorzystałem, należy do pewnej licencji i nie mogę go tak sobie wykorzystać?
b) napisana umowa, to także skład licencji i jej treść nie może zostać przez kogoś wykorzystana/podlega warunkom licencyjnym?

najbardziej interesowało mnie, czy nie zredagowałem niczego niepoprawnie pod względem prawnym i nie pominąłem jakichś ważnych informacji. szukałem poniekąd, ale nigdzie nie znalazłem, jakie warunki muszą zostać zawarte w tego typu umowie, czy może mam w uzupełnianiu jej treści pewną dowolność.

dla mnie, licencja na WR - skojarzyło się z licencją na wyłączność, lub czymś związanym z kodem aplikacji - dokumentacją.

umowa licencyjna nie musi zawierać podpisów obu stron?

szostie napisał:
...chodzi o to: ...
O to chodzi.
szostie napisał:
... ale nigdzie nie znalazłem, jakie warunki muszą zostać zawarte w tego typu umowie, ...
Wskazałem to w poście #9
Nie ma potrzeby wskazywania w umowie dozwolonego użytku uregulowanego Ustawą.

PS.
Jeśli już to licencja wyłączna.

Ostatnia edycja:
dodałem do swojej licencji zapis: "3. Wszelkie obrazki zamieszczone wewnątrz Oprogramowania, zostały wykorzystane jedynie w celach prezentacji możliwości Oprogramowania i nie podlegają warunkom niniejszej licencji Oprogramowania." - czy jest on poprawny?

a także, czy te 2 podobne zapisy są poprawne:
a)
1. Oprogramowanie nie może być przedmiotem najmu lub dzierżawy, chyba że Autor udzieli na to pisemnej albo słownej zgody. Oprogramowanie nie może być wykorzystywane przez osobę trzecią za zgodą Licencjobiorcy. Ponadto, Licencjobiorca nie jest uprawniony do świadczenia odpłatnie lub nieodpłatnie usług na rzecz osób trzecich, za pomocą Oprogramowania bez uprzedniej pisemnej lub słownej zgody Autora.
b)
c) korzystania z Oprogramowania wyłącznie do własnych celów, lub po uzyskaniu słownej albo pisemnej zgody Autora, do korzystania z Oprogramowania do celów własnych i jednego podmiotu, o którym Autor musi uzyskać świadomość bytu, zgodnie z niniejszymi Warunkami z ograniczeniem do 1 kopii;

mam jeszcze jedno pytanie ogólnej treści. wiem, że jeśli nie rozmawiałem ze zleceniodawcą na temat praw majątkowych, to oprogramowanie pozyskiwane jest na zasadzie licencji. pytanie, kiedy muszę powiadomić zleceniodawce o stworzonej przeze mnie licencji, która obowiązuje na sprzedawane oprogramowanie? musi to być jeszcze przed rozpoczęciem prac (np. podpisaniem umowy o zlecenie), czy też może być to przedstawione po finalizacji i czynności płatności.

3. Do niczego Ciebie ten zapis nie uprawnia ani nie usprawiedliwia korzystania z cudzych utworów. Albo robisz to w ramach licencji ustawowej (prawa cytatu) albo za zgodą autora/uprawnionego. Wskazanie, że owe utwory nie podlegają Twojej licencji jest poprawne.
Pozostałe są powtórzeniem regulacji ustawowych: http://forumprawne.org/prawo-autors...utorskim-prawach-pokrewnych-2.html#post660880

Co do zasady wszelkie warunki powinno ustalać się przed rozpoczęciem prac lub wydaniem przedmiotu umowy.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za pomoc, wszystko stało się już jasne.

Jakie czynności mogę podjąć/przysługują mi, gdy po ukończeniu pracy nad zleceniem i jeszcze przed zapłatą, dojdzie do sytuacji, że zapoznam zleceniodawce z moją licencją, lecz on nie będzie miał zamiaru jej respektować? Mogę żądać w jakiś sposób zapłaty/odszkodowania za poświęcony czas na realizacje zlecenia, ma się to tak samo jak w przypadku każdego zlecenia, czy jednak licencja odgrywa tym swoją role?

szostie napisał:
... lecz on nie będzie miał zamiaru jej respektować? ...
Będzie to naruszenie praw autorskich majątkowych - Art. 79., Art. 116. Ustawy. W razie odstąpienia od umowy - 25% uzgodnionej kwoty.

Ostatnia edycja:
Mogę w jakiś sposób uregulować tę kwotę? Domyślam się, że moja licencja ma niewielki wpływ co do tego :D jedyną drogą jest zawarcie takowej klauzuli, w umowie o zlecenie? Zawsze jest to 25%, niezależnie od zaistniałych przypadków?

Powrót