prawda o ściąganiu torrentów

• Autor wątku Autor wątku piotrek1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrek1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam wypowiem się na temat ściągania popularnych plików typu torrent.

W internecie znajdziemy dużo artykułów mówiących że samo ściąganie plików p2p nie jest karane, ale udostępnianie ich jest. Jest w tym tekście wiele nieścisłości. Po pierwsze; czy torrenty należą do plików typu p2p?
po drugie; w żadnym artykule nie było napisane że "jeśli dana osoba ściąga torrent za pomocą popularnych programów typu utorrent lub bittorrent to pobierając plik automatycznie cząstke/kawalem ściągniętego pliku udostępnia". moje zdanie na temat drugiego punkty; ściąganie torrentów nie jest nielegalne jeśli ściągasz plik tylko dla siebie. w sprawie programu który ściągając jakiś plik automatycznie udostępnia jego cząstki/kawałki już ściągnięte też mi się wydaje że nie jest niezgodne z prawem, ponieważ udostępnione cząsteczki/kawałki ściganego pliku są rzecz jasna bez użyteczne. Inna sprawa jest gdy ściągniemy plik i go w całości udostępnimy, w tedy rzeczywiście łamiemy prawo.

proszę o wypowiedz czy mój teks jest zgodny z prawem czy też nie.

piotrek1988 napisał:
Po pierwsze; czy torrenty należą do plików typu p2p?
przecież p2p (peer-to-peer) to określony sposób komunikacji (wymiany plików) pomiędzy dwoma punktami w Internecie, a nie określenie plików. Więc twoje pytanie jest chyba nieścisłe, mógłbyś je lepiej zdefiniować?
po drugie; w żadnym artykule nie było napisane że "jeśli dana osoba ściąga torrent za pomocą popularnych programów typu utorrent lub bittorrent to pobierając plik automatycznie cząstkę/kawałek ściągniętego pliku udostępnia". moje zdanie na temat drugiego punkty; ściąganie torrentów nie jest nielegalne jeśli ściągasz plik tylko dla siebie.
Jeśli wyłączy się wysyłanie w procedurze p2p to wtedy pobieranie będzie legalne - z dokładnością do zapisów Art.23. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html.
w sprawie programu który ściągając jakiś plik automatycznie udostępnia jego cząstki/kawałki już ściągnięte też mi się wydaje że nie jest niezgodne z prawem, ponieważ udostępnione cząsteczki/kawałki ściganego pliku są rzecz jasna bez użyteczne. Inna sprawa jest gdy ściągniemy plik i go w całości udostępnimy, w tedy rzeczywiście łamiemy prawo.
w obu przypadkach naruszane jest prawo jeśli osoba wysyłająca nie posiada odpowiednich licencji.

Powrót