Prawidłowy adresat pisma?

• Autor wątku Autor wątku MirekQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MirekQ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
W imieniu wspólnoty muszę wysłać pismo do jednego z właścicieli mieszkania. Problem polega na tym, że to osoba chora psychicznie, ubezwłasnowolniona, mieszkająca na stałe w DPS i mająca wyznaczonego kuratora sądowego. Tyle wiemy, chociaż nieoficjalnie, bo formalnych dokumentów na to nie ma. I teraz mam problem jak skierować do tej osoby pismo?
Czy ma być wysłane do ubezwłasnowolnionego i na jego nazwisko i adres DPS czy do kuratora? Czy żądania zawarte w tym piśmie mają być kierowane do ubezwłasnowolnionego jako członka wspólnoty czy też do reprezentującego go kuratora?
Na logikę wydaje mi się, że należy wysłać do ubezwłasnowolnionego na adres DPS a tam kurator powinien przejąć korespondencję, ale z drugiej strony jak otrzyma ją sam adresat to nic z nią nie zrobi, a nie chodzi mi o formalne potwierdzenie doręczenia ale o faktyczną reakcję i ustosunkowanie się do kwestii zawartych w piśmie.

Poradźcie jak do tego podejść.

Ja bym wysłał takie pismo bezpośrednio do właściciela, a dla bezpieczeństwa zrobił odpis i wysłał do wiadomości kuratora.

Kopię wysłanego pisma należy zachować w celach dowodowych.

Wanda67 napisał:
Kopię wysłanego pisma należy zachować w celach dowodowych.
To jasne, ale chodzi o takie wysłanie żeby było poprawne od strony prawnej ale i faktycznie skuteczne a nie tylko była formalna podkładka. Żeby nastąpiła reakcja. I w tym jest problem.

PanGonzo napisał:
odpis i wysłał do wiadomości kuratora
Tutaj jest kolejny problem, bo nie mam danych tego kuratora i nie wiem nawet gdzie szukać.
Dzwoniłem do naszego sądu rejonowego który prawdopodobnie wyznaczał tego kuratora, ale pewności nie mam i powiedzieli że muszę znać sygnaturę sprawy i w oparciu o nią wykazać interes prawny i wystąpić wtedy do sądu o udostępnienie tych danych i to pod warunkiem, że to ten sąd wyznaczał kuratora a nie inny. Jak się okaże, że nie ten to szukanie igły w stogu siana. Czy jest jakiś krajowy rejestr takich kuratorów. Ja tak naprawdę mam tylko imię i nazwisko tego ubezwłasnowolnionego i jego adres w naszej wspólnocie pod którym nie mieszka, a mieszkający tam najemca odmawia podania jakichkolwiek danych.

Powrót