Prawie 18 lat i nie skończone gimnazjum.

• Autor wątku Autor wątku TomaszGal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TomaszGal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam.
Jestem tu nowy i nie mam pojęcia czy wybrałem dobry dział jednak mam bardzo ważne pytanie i prośbę o jakąkolwiek pomoc co zrobić w danej sytuacji.
Otóż na dzień dzisiejszy mam 17 lat, niestety nie skończyłem rok temu gimnazjum w wieku 16 lat, powodem tego były problemy rodzinne. W tym roku szkolnym który dziś dla mnie się kończy również miałem problem, ale tym razem z własnymi chęciami do nauki, nie chodziłem do szkoły, nie uczyłem się. Przejrzałem na oczy ale za późno, starałem się poprawić zagrożenia jakie miałem lecz niestety, poprawkowe egzaminy można mieć jedynie z dwóch przedmiotów, mnie zostały trzy co wiąże się z kolejnym rokiem w plecy. Pełnoletność osiągnę 29 stycznia 2016r. więc w gruncie rzeczy do tego czasu będę miał obowiązek uczęszczać do szkoły (co oczywiście będę robił) co daje mi zaliczenie ponownie trzeciej klasy w większej połowie, jednak to nie zmieni faktu iż właśnie tego dnia zostanę skreślony z listy uczniów jak stanowi prawo. Żałuję moich błędów i chciałbym je naprawić jednak nie mam pojęcia co zrobić dalej, gdy już osiągnę pełnoletność. Czy jest możliwość z własnych chęci, oświadczeniem iż ukończę gimnazjum w tym roku czy czymkolwiek by nie skreślali mnie z tej listy ? martwię się tym niesamowicie co nie daje mi spokojnie przemyśleć całej tej sytuacji. Mama wychowuje mnie sama od 4,5 roku ponieważ mój ojciec niestety umarł, sama nie ma pojęcia co robić w danej sytuacji i jak mi pomóc. Co pozostaje mi zrobić jeśli nie ma możliwość NIE skreślenia mnie z tej listy ? Proszę o pomoc.

a może gimnazjum dla dorosłych? Już tam możesz iść

Na te chwile jest to możliwe ? Gimnazjum dla dorosłych jednak mówi samo za siebie a ja nie mam jeszcze 18 lat, wiec czy tam mam się udać od razu po rozpoczęciu nowego roku szkolnego ? Czy też muszę do chwili ukończenia 18 roku życia chodzić wciąż do tego samego gimnazjum i dopiero w chwili skreślenia mnie z listy uczniów w aktualnym gim mogę kontynuować naukę w gim dla dorosłych ?

W świetle treści art. 15 ust. 2 ustawy o systemie oświaty „obowiązek szkolny dziecka rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego w tym roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 7 lat oraz trwa do ukończenia gimnazjum, nie dłużej jednak niż do ukończenia 18 roku życia”. Oznacza to w praktyce, iż uczeń, który osiągnął pełnoletność nie podlega obowiązkowi szkolnemu, jednakże nie może to oznaczać pozbawienia go prawa do bezpłatnej nauki w szkołach publicznych, zagwarantowanego w art. 70 ust. 1 i 2 Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r.

W związku z powyższym uczeń gimnazjum, który skończył 18 lat może nadal uczęszczać do gimnazjum, aż do jego ukończenia.

Właśnie w tym problem, nasze prawo jest o tyle dziwne i pogmatwane że trzeba ukończyć naukę w gimnazjum ale z dniem w którym osiąga się pełnoletność zostaje się usuniętym z listy uczniów tej szkoły, przynajmniej tak jest w moim Łódzkim gimnazjum... Miałem koleżankę w klasie która była rok starsza ode mnie czyli rocznik 1997, w połowie tego roku szkolnego osiągnęła pełnoletność i została skreślona z listy uczniów nie mogąc nic na to poradzić :/ Jedyne czego dowiedziałem się od swojej wychowawczyni podczas zakończenia roku było to cytuję "Tomku, z panią dyrektor postaramy się znaleźć ci jakąś szkołę byś mógł skończyć normalnie naukę w gimnazjum" Odebrałem to w sposób jakbym już był skreślony z listy uczniów/wyrzucony z gimnazjum mimo tego iż mam 17 lat i moim obowiązkiem jest chodzić do szkoły a w dodatku gimnazjum rejonowe, zabrzmiało to tak jakby uświadamiała mnie iż nie jestem już uczniem tej szkoły skoro "będą szukać dla mnie szkoły z dyrekcją" i poskładaj tu człowieku to wszystko w sensowną całość...

To dziwne mój znajomy ma 19 lat a w tym roku dopiero skończył gimnazjum,może to zależy od szkoły.Najlepiej będzie się zapytać dyrektora/ki czy będziesz mógł dokończyć szkołę po ukończeniu 18 lat.

Jutro wybieram się do szkoły w celu wyrobienia legitymacji ponieważ ją zgubiłem a bez niej nie odbiorę dowodu osobistego który mam odebrać pod koniec tygodnia lub na początku przyszłego. Zapytam się dyrektorki jak sprawa będzie wyglądała po moich 18-tych urodzinach, wiedząc już na czym stoję będę mógł kontynuować lub zamknąć temat, dziękuję wam za dotychczasową pomoc.

Niestety, dyrekcji nie było w szkole ale zastałem sekretarkę i paru nauczycieli.
Po rozmowie z nauczycielką historii byłem trochę zdziwiony ponieważ spytała się mnie czy będę kończył szkołę tutaj w tym gimnazjum, odpowiedziałem że jeśli nie zostanę skreślony z listy uczniów i otrzymam pozwolenie skończenia tego gimnazjum po 18 roku życia to tak, ponieważ zostaną mi jedynie 4 miesiące szkoły (odliczyłem dni wolne, weekendy etc.) Spojrzała się na mnie, przytakując ze słowem "rozumiem" chyba będę musiał poczekać do końca wakacji by wiedzieć czy będę mógł je skończyć normalnie ponieważ jedna z dyrektorek już pojechała sobie na wakacje a druga jest za bardzo zabiegana by móc mi opowiedzieć na moja pytania.

Powrót