Prawo a strony internetowe...

• Autor wątku Autor wątku saddam_husajn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

saddam_husajn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Czy jezeli kopiuje cos z jakiejs strony www (zdjęcia lub tekst) na inną stronę www to:

- moge to robić jeżeli podam źródło (czyli pisze ze materiał pochodzi z strony tej i tej)
- nie moge tego robić... (w ogóle)
- moge to robić jedynie pod warunkiem że na stronie z której kopiuje materiały jest podane że można kopiowac materiały / mozna kopiowac materiały jezeli podam ich źródło

Spotkałem sie ze stronami na ktorych wyraźnie pisze ze mozna kopiowac materiały pod warunkiem ze poda sie skąd one pochodzą (źródło).
Ale takze spotkałem sie z stronami www na ktorych wyraźnie pisze ze nie mozna kopiowac materiałów i to rozumie ale co ze stronami na ktorych NIC NIE PISZE w tej sprawie ? mozna kopiowac czy nie ?

możesz to zrobić za podaniem źródła/autora

Nie możesz kopiować. Zdjęcia i teksty są zawsze chronione, nie musi być informacji o tym.
Potrzebna jest zgoda autora lub właściciela praw autorskich.

Nie dotyczy to rozpowszechnionych zdjęć reportażowych (ale nawet wtedy autor zachowuje prawo do wynagrodzenia).

Polecam art. 25. ust. 4. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

A ja zapytam się tak:

Strona X publikuje materiały przesłane przez użytkownika X,
na której napisane jest że nie wolno kopiować...

A jeśli otrzymam zgodę od użytkownika X .. to jak ?

Wtedy masz zgode, a materialy mozesz uzyskac o X.
Mozliwe jednak, ze umowa miedzy X a strona przewiduje wylacznosc - wtedy nie powinien Ci jej udzielic.

To wkoncu jak to jest? mozna umieszczac zdjecia jesli poda sie źródło czy nie??? założmy ze jest kilka serwisów internetowych oferujących tapety na pulpit i kązdy z tych serwisów posiada tapete X. Czy ja mogę sobie ja skopiować i wkleic na np swoje forum dyskusyjne??

Zasadniczo nie możesz.

Aby być na 100% legalny to musiałbyś dotrzeć do strony autora tapety na której jest info, że można kopiować - a to, jeśli tapeta nie jest podpisana, graniczy z cudem.

Powrót