Prawo autora do opublikowanej tekstu w sytuacji braku umowy

• Autor wątku Autor wątku Ciekawski0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Ciekawski0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam dość specyficzne pytanie (na tyle specyficzne, że jeśli temat został poruszany, to nawet nie wiem, jak sformułować pytanie, by skorzystać z wyszukiwarki...).

Załóżmy, że dochodzi do sytuacji, w której pewna osoba wysyła jakiegoś rodzaju tekst na portal, a administracja go publikuje. Osoba wysyłająca nie podpisuje z administracją żadnej umowy. W regulaminie portalu, ani przy wysyłce tekstu nie zostało sprecyzowane, by jakiekolwiek prawa autorskie przechodziły na portal/redakcję.
Czy w takiej sytuacji wysyłający może domagać się po jakimś czasie zdjęcia tekstu z portalu? Czy może chociaż domagać się usunięcia z niego swoich danych osobowych (tj. swoich jako autora)?

I podobna sytuacja: osoba wysyła tekst, który jest drukowany w jakimś fizycznym czasopiśmie (bez żadnych dodatkowych uzgodnień). Czy autor ma prawo (choćby po upływie jakiegoś czasu) opublikować ten sam artykuł w jakimś innym medium, np. na portalu internetowym?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

LeszsekS napisał:
Szukaj - licencja domniemana.

Dziękuję za odpowiedź. Trochę poczytałem i mam pytania precyzujące.
Z tego, co zrozumiałem wynika, że w przypadku braku umowy domniemywa się, że odbiorca uzyskał licencję na użytkowanie utworu. Artykuł 65 stanowi jednak, że:
1. Umowa licencyjna uprawnia do korzystania z utworu w okresie pięciu lat na terytorium państwa, w którym licencjobiorca ma swoją siedzibę, chyba że w umowie postanowiono inaczej.

Czy to znaczy, że można domagać się usunięcia utworu, ale dopiero po 5 latach?

I drugie pytanie: co z kwestia domagania się nie tyle usunięcia utworu, co wyłącznie danych osobowych autora (pozostawiając na ich miejsce na przykład inicjały)?

Co do pytania o możliwość reprintu wszystko chyba jasne: licencja domniemana jest niewyłączną więc można to zrobić?

1. Niekoniecznie, czytaj Art. 56. PA.
2. To twórca decyduje o sposobie oznaczenia utworu, a licencjobiorca ma obowiązek do tego zastosować się.
3. Nadal możesz dowolnie korzystać i rozporządzać swoim utworem.

1. Punkt 3 informuje, że: "Jeżeli odstąpienie od umowy lub jej wypowiedzenie następuje po przyjęciu utworu, skuteczność odstąpienia lub wypowiedzenia może być przez drugą stronę umowy uzależniona od zabezpieczenia kosztów poniesionych przez nią
w związku z zawartą umową."
W przypadku publikacji na portalu koszty publikacji jednego spośród wielu artykułów są w zasadzie zerowe. Czy to znaczy, że w tym konkretnym przypadku - domagania się usunięcia pojedynczego artykułu - jest to żądanie zasadne?

2. Czy twórca może jednak domagać się zmiany oznaczenia utworu już po publikacji w formie uprzednio przez siebie samego zatwierdzonej? Innymi słowy, czy twórca może wysłać artykuł podpisany, ale potem domagać się usunięcia swoich danych osobowych?

Ciekawski0 napisał:
... Czy to znaczy, że w tym konkretnym przypadku - domagania się usunięcia pojedynczego artykułu - jest to żądanie zasadne? ...
Raczej pisemnego wypowiedzenia licencji domniemanej, licencjobiorca musiałby udowodnić poniesione koszty. Jak pisałem wiele razy pojęcie istotnego interesu twórczego jest bardzo pojemne i zależy przede wszystkim od subiektywnej oceny Twórcy.

2. Nie ma przeciw temu żadnych przeciwwskazań, lecz warto zwrócić, że rozpowszechnienie tego utworu w innym miejscu pod pełnym nazwiskiem może stanowić podstawę odmowę zmiany oznaczenia utworu.

Ostatnia edycja:
Powrót