Prawo Autorski co do książek

• Autor wątku Autor wątku Piotrus11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrus11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
1.Mam takie pytanie czy zakupioną lub zdobytą książkę można pożyczać różnym osobom. Mi chodzi tutaj na przykład o ćwiczenia, przepisy. testy na prawo jazdy ? A poza tym mam jeszcze pytanie. Czy na przykład takie testy na płytach mogę sobie pożyczyć np. od kuzynki choć na nich jest napisane w umowie, że nie mogę pożyczać i rozppowszechniać czy coś takiego. :)
2. mam jedszcze pytanie które podchodzi chyba pod prawo cywilne, ale dotyczy też prawo właściciela do jego produktu. A więć na świetlicy parafialnej mieliśmy zakupiony atlas do ćwiczeń fizycznych. Razem z tatą zrobiliśmy niemal identyczny korzystając z jego rozwiązań, wyglądu pomysłów, a niemal także wszystkich rozmiarów, i z niektórych podobnych lub identycznych materiałów (obmierzyliśmy go, i wzorowaliśmy się na nim. Mam go do swojego użytku. Czy to narusza prawa własnościtego twórcy sprzętu, i czy jest fair wobec niego ? Na siłowni widziałem na sprzęcie np napis " wzór zastrzeżony". Z góry dziękuje za odpowiedź. :)
3. I jeszce pytanie dotyczące dzwonków, teledysków, gier tapet i innych reczy na komórke. Czy można przesyłać sobie legalnie te rzeczy ściągnięte uprzednio z internetu, czy z odpowiednich sieci do tego przeznaczonych jak wapster itp.... ?

1. Książke może Pan pożyczać osobą z którymi zostaje Pan w stosunku osobistym np koledzy, rodzina. Programy a płytka z testem do takich się zalicza wyjęte są spod dozwolonego użytku, więc nie może Pan.
2. Na swój użytek może Pan robić, ale nie rozpowszechniać, produkować masowo.
3. Ściągać Pan może tapety, dzwonki ale rozpowszechniać nie. Problem pojawia sie z grami Java, aplikacjami bo to program komputerowy w rozumieniu ustawy i wyjęty jest spod dozwolonego użytku, sankcjonowane jest to też w KK.

Powrót