Prawo autorskie, a brak zgody na upublicznienie i dalsze przetwarzanie wizerunku

• Autor wątku Autor wątku CDZ2015
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
CDZ2015

CDZ2015

Zbanowany
Odpowiedzi
1 814
W grudniu 2015 X bierze udział w projekcie blogera Y - udział w filmie. Nie otrzymuje z tego tytułu żadnego honorarium, nie wyraża zgody na publikację wizerunku w żadnej formie. Wszelkie zgody mają zostać podpisane po montażu i zaakceptowaniu tekstu.
W styczniu X otrzymuje sms od redaktora Y z linkiem do artykułu i filmu. Y nadal nie posiada zgody na publikację wizerunku. X, choć niezadowolony, nie protestuje.
Na przełomie styczeń-czerwiec 2016 gazeta NZ publikuje artykuł w oparciu o tekst redaktora Y i film z udziałem X. Inne media powielają tekst NZ i dalej przetwarzają wizerunek X.
X żąda zaprzestania naruszenia jego dóbr osobistych. NZ twierdzi, iż ma zgodę od redaktora Y na dalsze przetwarzanie.
X pisze do redaktora Y pismo zawierające żądanie zaprzestania naruszania jego dóbr osobistych i usunięcie całego materiału.
Redaktor Y odnawia, twierdząc że film jest jego autorstwa.
Cztery X może pozwać redaktora Y, gazetę NZ i pozostałe media za naruszenie jego dóbr osobistych?

CDZ2015 napisał:
... udział w filmie ...
W jakim charakterze?
CDZ2015 napisał:
... na publikację wizerunku. ...
Chyba raczej masz na myśli rozpowszechnianie. Zasady rozpowszechniania określa Art. 81. Prawa autorskiego, wszystko zależy od kontekstu.
CDZ2015 napisał:
... Cztery X może pozwać redaktora Y, gazetę NZ i pozostałe media za naruszenie jego dóbr osobistych?
Może tylko z jakim skutkiem.

Proponuję zapoznać się również z Rozdziałem 6 oraz Rozdziałem 11 Prawa autorskiego.

PS.
To jakieś zadanie domowe ?

Ostatnia edycja:
Nie, to nie jest zadanie domowe. X w ww. filmie wystąpił jako osoba opowiadająca swój problem. Jak się później okazało, inne osoby, których ten sam problem dotyczył nie pojawiły się w tymże materiale...

Zatem pismem zpo wezwać do zaprzestania bezprawnego rozpowszechnienia wizerunki i naruszania dóbr osobistych, przedstawić roszczenia (Art. 78. wz. z Art. 83. PA oraz Art. 24. KC). Pismo skierować do każdego naruszyciela. W przypadku braku reakcji pozostaje pozew cywilny.

LeszsekS napisał:
Zatem pismem zpo wezwać do zaprzestania bezprawnego rozpowszechnienia wizerunki i naruszania dóbr osobistych, przedstawić roszczenia (Art. 78. wz. z Art. 83. PA oraz Art. 24. KC). Pismo skierować do każdego naruszyciela. W przypadku braku reakcji pozostaje pozew cywilny.

Czytanie możliwe jest wysłanie mailem? Dodam, że dwa portale w zakładce na swoich stronach nie podają danych adresowych tylko adres e-mail... Można wobec tego wysłać w załączniku ww. pismo z własnoręcznym podpisem?

CDZ2015 napisał:
Czytanie możliwe jest wysłanie mailem? ...
Przeczytaj zacytowany post jeszcze raz powoli i dokładnie. :what:

PS.
Nie cytuj całych postów pod którymi bezpośredni się wypowiadasz !!!

Dziękuję, rozumiem, przyjęłam do wiadomości pouczenie 😊
Jeśli Szanowny Moderator uważa wątek za wyczerpany, pozostawiam do oceny zamknięcie wątku 😊

Powrót