Prawo autorskie a prawo do domeny

• Autor wątku Autor wątku maiki86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maiki86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień Dobry,

Chciałbym przedstawić Wam swój obecny problem i proszę o wskazówki opinie.

Moje pytanie brzmi, jak w praktyce wygląda prawo do domeny jeżeli rzekoma nazwa jest nazwą zastrzeżoną ?
Posiadam polską domenę fcbayern.pl która jest identyczna jak oficjalna i od jakiegoś czasu dostaje informacje od jakiejś niemieckiej firmy (która twierdzi że ich klientem jest FC Bayern Munchen), że nazwa jest zastrzeżona w całej UE i proszą mnie o zwolnienie domeny.

Sytuacja jest o tyle dziwna że na początku proszono mnie o dostosowanie mnie serwisu do wymogów klubu jakie ten stawia swoim fanpage'a na co sie wstępnie zgodziłem,

Our client is willing to tolerate your homepage under the domain "fcbayern.pl" if you sign the enclosed Fanpage Agreement. However, as stated in the agreement, the fanpage must be clearly marked as "fanpage".

jednak po kilku moich pytania dot. szczegółów dostałem informacje aby serwis był pod inna nazwa a domenę główną zwolnić

Moje pytanie brzmi, czy mają oni prawo do przywłaszczenia / przejęcia domeny o tej nazwie. Czy domena z tkz. automatu należy się właśnie im ?

Powołali się, że nazwa "FC Bayern" a co najdziwniejsze "Bayern" jest zastrzeżona i zarezerwowana dla ich klienta, a ile w pierwszym wypadku faktycznie może być również, to w drugim wątpię aby nazwę własną (Bayern w niemczech oznacza Bawarie) można było zastrzec, to tak jak by Śląsk Wrocław mógl się tylko tytułować nazwą ŚLĄSK.

Pragnę również zauważyć, że prawo do domeny rości spółka niemiecka.
A domena obecnie jest ubezpieczona w USA - co oznacza że oficjalnym jej właścicielem jest spółka Amerykańska z New Jersey.

Chciałbym zapytam w takim wypadku na podstawie jakiego prawa, europejskiego, amerykańskiego, między narodowego, Niemcy mogą założyć spór o domenę ? Oraz jak wygląda to od strony praktycznej, proszę również o rade, jakie obecnie podjąć kroki ?

Mam jeszcze jedno pytanie pokrewne z tematem, czy jeżeli ktoś prowadzi serwis / blog piłkarski i pisze np podsumowanie kolejki Ligi hiszpańskiej / polskiej czy innej i na koniec umieszcza podsumowanie wyników wszystkich druzyn i użyje ich herbów / loga w celach informacyjnych przy nazwie drużyny, czy tym samym również łamie prawa autorskie ? (osobiście wydaje mi się, że nie i do tego one służą ale może jestem w błędzie)

Bardzo Proszę o odpowiedz.

LeszsekS napisał:
Tak, jesteś w błędzie, temat wielokrotnie omawiany

Czy mogę prosić o więcej informacji na ten temat ? ewentualnie pod jakim zagadnieniem, pojęcie znajdują się informacje na ten temat.
Bardzo jestem ciekawy na jakiej zasadzie działają serwisy informacyjne sportowe / piłkarskie, które korzystają z herbów klubowych w różnych statystykach i motywach graficznych.

Powrót