Prawo autorskie a prezentacje multimedialne wykonane za ćwiczenia

• Autor wątku Autor wątku caboco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

caboco

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Mam pytanie z zakresu prawa autorskiego. Byłam pracownikiem pewnego uniwersytetu publicznego na stanowisku asystenta naukowo-dydaktycznego. Po jakiś 2 miesiącach od wypowiedzenia (za porozumieniem stron), zostałam wezwana mailowo do przekazania prezentacji power point, które robiłam na zajęcia ze studentami. Robiłam je na komputerze prywatnym, poświęcałam czas prywatny żeby znaleźć materiały na ćwiczenia, przeglądałam artykuły opublikowane, książki itd. Prezentacje nie zawierały żadnych badan pochodzących z danego Zakładu, był to wynik mojej pracy twórczej.

Zanim opuściłam prace, zostawiłam wszystkie wyniki badan, które robiłam wspólnie z pracownikami, ale pominęłam prezentacje power point, ponieważ Kierownik mnie o nie nie prosił.

Laptop na którym pracowałam ówcześnie, sprzedałam z wyczyszczonym dyskiem. Po otrzymaniu maila o przekazanie prezentacji, powiedziałam ze nie jestem już w ich posiadaniu. Dostałam maila zwrotnego, ze mam je odtworzyć do konkretnego terminu.

Czy to ma on prawo żądać ode mnie odtworzenia prezentacji?

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Instytucja naukowa może tylko tyle:
Przepis prawny:
Art. 14.
[Pracownik naukowy]

1. Jeżeli w umowie o pracę nie postanowiono inaczej, instytucji naukowej przysługuje pierwszeństwo opublikowania utworu naukowego pracownika, który stworzył ten utwór w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy. Twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia. Pierwszeństwo opublikowania wygasa, jeżeli w ciągu sześciu miesięcy od dostarczenia utworu nie zawarto z twórcą umowy o wydanie utworu albo jeżeli w okresie dwóch lat od daty jego przyjęcia utwór nie został opublikowany.

2. Instytucja naukowa może, bez odrębnego wynagrodzenia, korzystać z materiału naukowego zawartego w utworze, o którym mowa w ust. 1, oraz udostępniać ten utwór osobom trzecim, jeżeli to wynika z uzgodnionego przeznaczenia utworu lub zostało postanowione w umowie.
Prawo autorskie.

Ale jeśli w umowie nie było zawarte, ze mam obowiązek tworzyć prezentacje power point to znaczy Uniwersytet nie ma do nich praw?

Czy prezentacja na podstawie wielu rożnych źródeł, jest utworem naukowym?

Nie wiem czy dobrze rozumiem dane artykuły.

Pozdrawiam,

Na tym stanowisku przygotowywanie się do zajęć ze studentami to chyba raczej normalne działanie? Jeśli nie zawarto żadnej umowy o wydanie utworu Instytucja nie nabyła żadnych praw do niego.

Powrót