Prawo autorskie, a wpisy na blogu

• Autor wątku Autor wątku marusieczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marusieczek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Dzień dobry,

chcę założyć bloga, którego treściami będą ciekawostki/nowości z danej tematyki.

Wpisy będą wynikiem researech Internetu. Zamierzam przeglądać zagraniczne serwisy, które udostępniają wpisy w tej samej tematyce. W oparciu o te wpisy będę chciał przedstawiać najbardziej ciekawe - z mojego punktu widzenia - informacje. Coś na zasadzie napisania tego samego własnymi słowami, jednak bez zachowania takiej samej kolejności podawanych informacji w tekście.Dodatkowo będę chciał sam dotrzeć do źródła, skąd autor wpisów czerpał inspirację.

Na podstawie treści/artykułów autora danego portalu i źródła które wykorzystał ten sam autor będę chciał zamieszczać wpisy na swoim blogu.
Docelowo zamierzam zarabiać na tym blogu poprzez umieszczanie reklam.

Pytania:
1. Czy jest to zgodne z prawem?
2. Czy wykorzystując treści z serwisów zagranicznych wystarczy, że opiszę źródła zgodnie z polskim prawem? Czy obowiązuje tutaj jeszcze prawo autorskie kraju, z którego pochodzi wpis?
3. Czy mogę korzystać z tych treści przy jednoczesnym umieszczaniu reklam np. z sieci afilajcyjnych (reklamy)?

Bardzo proszę o pomoc i odpowiedzi na zadane pytania.
Serdecznie dziękuje z góry!

1. Cytowanie, inspirowanie się cudzym utworem jest zgodne z prawem.
2. Wystarczy.
3. Komercyjność ma znaczenie trzeciorzędne.

Dziękuje Panu bardzo za odpowiedź

Jeżeli znajdzie jeszcze Pan czas albo ktoś inny na odpowiedź to będę wdzięczny:

1. Jakie informacje muszę zamieścić we wpisie/blogu jeżeli będę chciał napisać o jakimś wydarzeniu np. u danego producenta.

Załóżmy, że geforce wypuścił nową karte graficzną. Zrobili artykuł z opisem specyfikacji i zamieścili fotki.

Jeżeli będę chciał wykorzystać te treści (bez cytowania) oraz zdjęcia to jakie informacje muszę zamieścić w źródle? Wystarczy napisać Geforce i dać przekierowanie na strone Geforca?

2. Czy jeżeli będę zamieszczał takie info jak powyżej i dodatkowo na blogu będą wyświetlane reklamy to czy to będzie legalne?

Na wykorzystanie zdjęć musisz mieć zgodę uprawnionego. Jeśli już koniecznie chcesz podawać źródło inspiracji to wystarczy tutaj odnośnik do źródła.

Dziękuję Tobie za pomoc.

Powrót