Prawo autorskie a zamówienia.

• Autor wątku Autor wątku Rdyta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rdyta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. W sumie od jakiegoś czasu robie zabawki na szydełku i poduszki. Zdarzyło mi się już robić dla innych osób rzeczy np z My Little Pony. Podkreslam że robię tylko i wyłącznie na zamówienie. W związku z czym mam pytanie czy to jest legalne? Czy nie? Prosze o wyjasnienie.

Tak, jeśli to zamawiający przynosi wzór do zastosowania.

Witam,

Sugeruje Pan, że jeśli ktokolwiek zgłosi się do mojej firmy bezpośrednio/osobiście lub przez internet ze zleceniem wykonania znaku zastrzeżonego, np. logo Realu Madryt, to mogę zrobić to legalnie/bez konskwencji?

Jeśli ma to być na własne potrzeby osobiste to tak.

Czy w takim wypadku, powinna zostać zawarta umowa między mną a zamawiającym, oświadczająca, że produkt będzie wykorzystywany tylko na potrzeby osobiste? Czy wystarczy deklaracja przy składaniu zamówienia za pośrednictwem miala lub portalu społecznościowego?
Czy jest Pan w stanie wskazać konkretny artykuł w kodeksie który o tym mówi?

Rozumiem, że masz na myśli umowę w formie pisemnej, nie ma takiej potrzeby, a działanie zlecającego mieści się w dozwolonym użytku osobistym. Po Twojej stronie może wystąpić konieczność zrealizowania opłaty reprograficznej.

Z tego co wiem, to opłata reprograficzna dotyczy nośników danych takich jak płyty CD.

W przypadku z pierwszego posta - robienie poduszek z czyimś logiem, to nie kopiowanie istniejącego produktu lecz tworzenie nowego lecz z zastrzeżonym znakiem. Opłata reprograficzna chyba tutaj nie ma racji bytu?

Powrót