Prawo autorskie do logo i nazwy stowarzyszenia

• Autor wątku Autor wątku dave1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dave1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Jakiś czas temu wraz z przyjaciółmi założyliśmy stowarzyszenie. Dla jego potrzeb wymyśliłem nazwę i zrobiłem projekt loga stowarzyszenia. Niedawno zostałem usunięty ze stowarzyszenia. Czy mogę zabronić lub odebrać posługiwania się i nazwą i logiem? Nie było spisywanych żadnych umów itp o prawach autorskich. Wszystko załatwione było słownie. Pozdrawiam

LeszsekS informowałem przed usunięciem mnie ze stowarzyszenia że nie chce by dalej korzystano z mojego projektu i nazwy...wiec o żadnej licencji domniemanej tutaj nie ma mowy i stowarzyszenie powinno zmienić logo i nazwę... Popraw mnie jeżeli się mylę i mi wyjaśnij to.

Czytam Leszku o tej licencji i znalazłem taki przykład. Cytuję :Jeśli jednak odchodząc z pracy, pracownik pozostawił oprogramowanie, informując pracodawcę, że nie ma nic przeciwko temu, by ten nadal z niego korzystał, to można przyjąć, że udzielił stosownej licencji na wykorzystanie swojego dzieła – jest to tak zwana domniemana licencja".Z tego rozumiem że ja takowej licencji nie udzieliłem informując stowarzyszenie o braku zgody.

Udzieliłeś w momencie przekazania swojego utworu do korzystania. Licencję należy wypowiedzieć pisemnie jednak licencjobiorca będzie miał prawo do roszczeń z tytułu ograniczenia praw wynikających z licencji.

Ale po 5 latach od powstania owego loga i nazwy mam prawo im zabronić dalszego posługiwania się?

Nie musisz zabraniać, licencja wygaśnie i korzystanie z Twojego utworu bez odpowiedniej zgody stanie się bezprawne. O tym możesz poinformować Stowarzyszenie.

Nazwa nie podlega ochronie prawnoautorskiej.

Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam

Powrót