Prawo autorskie do nazwy. 2 różne, ale podobne strony

• Autor wątku Autor wątku Triple6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Triple6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, mam pytanie, ponieważ niedawno założyłem swoją stronę (grę internetową wymagającą jedynie przeglądarki, opierającą się na tekście).

grę nazwałem The Warmonger: Operation Fallout.
wykupiłem domenę The Warmonger: Operation Fallout - warmonger.pl

kilka dni później dowiaduję się, że istnieje strona Warmonger - Operation: Downtown Destruction - warmongergame.com, z nazwą gry Warmonger: Operation Downtown Destruction.

Różnica między tymi grami jest taka, że moja nie jest graficzna i gra się w nią tylko przez przeglądarkę. Tę drugą zaś trzeba ściągnąć i jest ona z grafiką w 3D.

i jeszcze raz, dokładne nazwy gier
moja The Warmonger: Operation Fallout
nie-moja Warmonger: Operation Downtown Destruction

i co teraz zrobić? mogą mi się dobrać do skóry za naruszenie praw autorskich czy coś?

Witam,

1. jak rozumiem nazwa gry to '(The) Warmonger', zaś reszta to nazwy epizodów, czy też kolejnych części poszczególnych gier.

2. jeśli nazwa gry Warmonger (nie-pańska) jest zarejestrowana jako chroniony znak towarowy, to nie można używać tej nazwy bez zgody właściciela praw ochronnych.

3. jeśli nie jest zarejestrowana jako znak towarowy to może powstać kwestia nieuczciwej konkurencji, jeśli firma produkująca grę uznałaby, że Pan swoimi działaniami (czyli podobna nazwa gry) wprowadza w błąd klientów (graczy). O takich sytuacjach mówi ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

4. patrząc na sprawę zaś od strony ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych to oryginalna gra wraz z tytułem stanowić może utwór chroniony przez tę ustawę. W tym przypadku mając taki sam tytuł podstawowy można byłoby być posądzonym o plagiat.

Sumując, wszystko zależy od podejścia producenta gry.

"Warmonger" to słowo będące w powszechnym użyciu, także o jego splagiatowaniu nie powinno być mowy.

1. The Warmonger: Operation Fallout to cała nazwa gry i nie ma żadnych epizodów.
2. Gdzie można sprawdzić czy nazwa jest zarejestrowana jako znak chroniony?

Podsumowując - co powinienem zrobić? zrezygnować z domeny i obecnej nazwy gry i zmienić ją na inną? Czy istnieje jakieś prostsze rozwiązanie?

jeśli nazwa jest zarejestrowana jako chroniony znak na Polskę to powinien Pan to odnaleźć w bazach Urzędu Patentowego http://www.uprp.pl

Czy w ogóle czerpie Pan jakieś korzyści finansowe (sms-y, dotacje, abonament, etc.) ze swojej gry?

tak, mam dostępną opcję zakupu konta premium, jednak póki co nie cieszy się ona dużym zainteresowaniem. Dostępna też jest opcja wykupu slotów reklamowych.

w bazach urzędu patentowego nie znaleziono nic po wpisaniu "warmonger"

Ostatnia edycja:
Zapytam wprost:
Skąd akurat ta nazwa?
Bo to trochę dziwny zbieg okoliczności, nie sądzisz?
I w dodatku "klimat" jakby identyczny...

Na dole strony jest zapis:
"NetDevil, Warmonger and all related images and logos are trademarks of NetDevil, Ltd."

wymyśliliśmy ją z graczami podczas trwania pierwszych testów. Na nazwę wpadliśmy sugerując się grą "State of War: Warmonger". Tutaj "Warmonger" to drugi epizod gry, a my postanowiliśmy wykorzystać tylko nazwę epizodu jako główną nazwę gry, co chyba nie jest zabronione. "Klimat" identyczny zapewne dlatego, że warmonger nie kojarzy się z niczym innym jak z wojną, chyba że miałeś na myśli pustkowie, przyszłość i postapokalipse, co jest moim ulubionym klimatem.

PS. napisanie tej gry zajęło mi ponad 6 miesięcy. Chyba nie sądzisz, że zrobiłem to w celu splagiatowania czegoś, czy zrobienia komuś na złość.

Ostatnia edycja:
z ciekawości sprawdziłem: warmonger = podżegacz wojenny, czyli właściwie wyrażenie (słowo) powszechne :)

może NetDevil nie zastrzegł nazwy na Polskę... tym niemniej, ja osobiście zmieniłbym nazwę gry, choćby po to, aby pracować na swój produkt, a nie, w razie czego, konkurencji...

rozumiem, a jeśli już zmienię nazwę gry, to w jaki sposób mógłbym ją zastrzec? czy dużo z tym roboty?

druga sprawa, był/jest taki zespół muzyczny Rhapsody.. zamieszczę cytat z wikipedii:
14 lipca 2006 roku zespół zmienił swoją nazwę na Rhapsody of Fire, co było spowodowane naruszaniem praw autorskich marki Rhapsody.

podkreślam: zmienili nazwę z Rhapsody na Rhapsody of Fire

I teraz moje pytanie: czy jeżeli zmienię nazwę gry na na przykład "The Warmonger of Death: Operation Fallout" (nie chodzi tu o sens nazwy, tylko przykład) i pozostanę przy domenie warmonger.pl, to czy nadal będę mógł mieć jakieś problemy z tym związane?

i jeszcze taka ciekawostka. Po wpisaniu w google "knights" wyskakują 2 różne gry, do tego jeszcze są rycerze.wp.pl i jeszcze słyszałem o jakiejś grze w 3D knight online (jak dobrze pamiętam). W sumie knight - rycerz to też słowo powszechne :)

Nie możesz zastrzec sobie słowa, które jest w powszechnym użyciu, co nie zmienia faktu iż, jeżeli np. założysz firmę, wypuścisz grę, wydasz książkę, wyprodukujesz film z nazwą/tytułem już używanym przez kogoś innego, to ten ktoś może zarzucić Ci nieuczciwą konkurencję.
Przykład:
Jeżeli założysz w Polsce firmę Apple i będziesz sprzedawał pod jej szyldem komputery, to raczej na 100% nie ujdzie Ci to na sucho. Jeżeli z drugiej strony zrobisz film o sadownictwie i zatytułujesz go "Apple", to raczej nikt się do tego nie przyczepi (przynajmniej nikt z Apple Inc.)

raczej nie rozstrzygniemy ostatecznie, kiedy to jedna nazwa będzie wystarczająco odróżniająca się od drugiej na danym rynku właściwym - od tego jest tylko sąd.

Ale zawsze może Pan zrobić inną próbę - niech się Pan postawi na chwilę w osobie wydawcy tamtej gry. I popatrzy chłodnym okiem, kiedy to pańska polska nazwa przestaje Pana interesować...

Co do rejestracji znaku zastrzeżonego - wszystkie informacje znajdzie Pan na stronie Urzędu Patentowego.

Powrót