Prawo autorskie do niezleconego programu

• Autor wątku Autor wątku OZE
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OZE

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

kilka lat wstecz podjąłem pracę na stanowisku "pracownik administracji" (typowe biurowe stanowisko). Po kilku dniach pracy zauważyłem, że sposób wykonywania czynności wprowadzania danych, ich obliczania zabiera bardzo dużo czasu i postanowiłem nieco przyspieszyć tę procedurę tworząc od podstaw swój "program" w excelu. Stworzyłem arkusz kalkulacyjny w excel do obliczania tychże danych, co spowodowało, że zostało to wdrożone w firmie. Z biegiem lat "program" ulepszałem wprowadzając nowe opcje i ułatwienia. Firma postanowiła nie tylko wykorzystywać ten "program" dla celów własnych ale również odsprzedawała go zainteresowanym przedsiębiorcom.
Program był tworzony na konkretny rok i wymagał odnowienia na kolejny okres. Aktualnie firma w celu wykorzystywania tego programu musi "pogrzebać" i zmodyfikować pewnie komórki, żeby móc dalej z niego korzystać.
Dodam, że program wykonywałem indywidualnie, z własnej inicjatywy bez pomocy innych pracowników.
Aktualnie firma się ze mną rozstała.
Mój zakres obowiązków nie zawierał tworzenia jakiegokolwiek programu, wyłącznie czysta praca administracyjna.
Pracodawca nigdy nie zwracał się z prośbą do zakupu praw do oprogramowania stworzonego przeze mnie. Pracodawca nie zlecał zbudowania programu.
W okresie zatrudnienia nie formułowano aneksów do umowy o pracę z których wynikałoby przeniesienie na inne stanowisko służbowe lub zlecenie dodatkowych prac poza wynikającymi z umowy o pracę.
Czy w takiej sytuacji firma może nadal korzystać z tego "programu"?
Co w takiej sytuacji mogę zrobić i jakie konsekwencje wyciągnąć wobec byłego pracodawcy?
Czy mogę zaproponować pracodawcy możliwość kupna mojego programu?

OZE, dowiedziałeś się coś więcej? Na forum niestety nie widzę odpowiedzi.
Temat być może kwalifikuje się do działu Prawo pracy.

Mam podobną sytuację.

Ja stworzyłem arkusz w excelu, który jest wykorzystywany w firmie.
Tworzenie arkuszy nie należy do moich obowiązków. Robię to w domu (dla przyjemności) po pracy na prywatnym sprzęcie. Nie pobieram za to wynagrodzenia.
Ciągle udoskonalam swoje narzędzie. W ciągu kilku lat zrobiłem kilkadziesiąt aktualizacji (różnica między pierwszą a ostatnią wersją jest jak między windowsem 95 a windowsem 10 8-)).
Jeśli centrala ma jakieś dodatkowe życzenia to wprowadzam je do arkusza.
W centrali niektóre osoby twierdzą, że skoro tabelka jest firmowa to mam obowiązek udostępnić innym hasła do pliku. Nie zgadzam się z tym. Tylko czy mam do tego prawo?

Powrót