Prawo autorskie do obrazów nie żyjącego artysty.

• Autor wątku Autor wątku BOTONOQQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BOTONOQQ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie. Na początku chciałbym napisać, że nie znam się na prawie więc proszę nie okazywać mi nienawiści :D
Zajmuje się produkcją koszulek i chciałbym wprowadzić na sklep koszulki z obrazem nie żyjącego od 30 lat artysty pochodzenia Hiszpańskiego ( nie wiem czy to ma znaczenie ) . Czy mogę nadrukować na koszulki obraz takiego artysty czy też nie ( zakładając że na koszulce będzie jego podpis ) ?
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc
Pozdrawiam :D
:)

Art. 36. uopaipp
Z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w ustawie, autorskie prawa majątkowe gasną z upływem lat siedemdziesięciu:
1) od śmierci twórcy, a do utworów współautorskich – od śmierci współtwórcy, który przeżył pozostałych;

Bardzo dziękuję za pomoc ZALEGACZ.
Czyli nie reguluje tego żaden inny art/paragraf ?
Krótko mówiąc nie mogę po prostu sprzedawać koszulek które będą miały nadrukowane obrazy znanych malarzy, od których śmierci nie minęło jeszcze 70 lat tak ?
I rozumiem, że gdyby nawet na takim nadruku widniał podpis artysty to prawo też zabrania takich działań tak ?
pozdrawiam :)

Nie ma jakiś kruczków prawnych, które pozwalały by mi na sprzedaż nadruków na koszulkach takiego znanego artysty ?

Tej samej karze podlega, kto rozpowszechnia bez podania nazwiska lub pseudonimu twórcy cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie albo publicznie zniekształca taki utwór, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie.

Czyli jeśli podam nazwisko autora to mogę posługiwać się jego dziełami ?

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
BOTONOQQ napisał:
... Nie ma jakiś kruczków prawnych, które pozwalały by mi na sprzedaż nadruków na koszulkach takiego znanego artysty ? ...
Owe "kruczki" to nabycie odpowiedniej zgody/licencji od uprawnionego z tytułu posiadania praw autorskich majątkowych.
BOTONOQQ napisał:
... Czyli jeśli podam nazwisko autora to mogę posługiwać się jego dziełami ? ? ...
Nie, nie możesz bez licencji wspomnianej powyżej.

Dziękuję,
Jakieś wskazówki jak nabyć taką licencję ?
Chodzi konkretnie o Salvador Dali.
Widziałem na allegro wiele kopii jego obrazów oraz różnego rodzaju gadżety typu kalendarze z jego dziełami, to podlega jakimś karą ? Nikt z tym nic nie robi ?

Ostatnia edycja:
Minuta w google i już wiadomo, że prawami do dzieł Dalego zarządza fundacja jego imienia. Producenci gadżetów o których piszesz wykupują od niej (lub od jakichś pośredników) odpowiednie licencje.

Przedzwoniłem wszystko co było możliwe, nawet Hiszpanię. NIKT nie potrafi mi pomóc za każdym razem odpowiedź brzmi podobnie " nie wiem skąd zdobyć licencję "
Czy ktoś mógłby jakoś pomóc
Dziękuję z góry

Powrót