Prawo autorskie do podkładu muzycznego.

• Autor wątku Autor wątku Diego121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Diego121

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam serdecznie!

Mój znajomy już od wielu lat tworzy podkłady muzyczne w stylu hip-hop/rap oraz pop. Tworzy je na oprogramowaniu komputerowym.

Chciałbym wykupić od niego pełne prawa do wykorzystywania tych podkładów na płycie, sprzedaży ich na licencję, możliwośc sprzedaży dalej całkowitych praw itd. Czyli w skrócie pisząc, chcę mieć prawa do wszytkiego, a mój znajomy wyraża na to zgodę. Pytanie brzmi jak to teraz zrobić? Żeby wszytkie prawa były przepisane albo na mnie jako osobę prywatną, albo na moją firmę.

Podkłądy muzyczne to ogromny market za granicą. Zazwyczaj takie sprawy załatwia się na zasadzie... bez umownej. Ktoś tworzy podkłady, kto inny je kupuje i sprzedaje na licencję dalej. Bez umów. Chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda z umową.

Załatwcie to umownie, wyjdzie na dobre obu stronom. Będzie to zwyczajna umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych. W googlu na pewno jakieś wzory da się znaleźć.

A gdyby ten znajomy chciał przenieść te prawa na moją firmę, tak, żeby to firma była właścicielem praw do podkładów muzycznych... to trzeba coś za to płacić? Musze jakby te prawa od niego wykupić, czy jak to wygląda? Muszę płacić jakiś podatek... czy tylko od sprzedaży tych bitów dalej muszę płacić?

Rozumiem, że umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych jest opodatkowana.

Nadal jednak nie rozumiem kilku spraw. Ujmę to może najprościej. Jakie czynności muszę wykonać, żeby mieć te prawa legalnie?

1. Muszę podpisać umowę o przeniesienie autorskich praw majątkowych od producenta muzycznego na moją firmę. Biorąc pod uwagę, to, że te podkłady dostanę za darmo... co muszę zrobić z tym podatkiem? A może lepiej faktycznie zapłacić za te podkłady i wtedy zapłacić podatek? Pytanie brzmi jakiej wysokości ten podatek... od czego to zależy... nie rozumiem.

2. Wiadomo, że podkład muzyczny łatwo podmienić. Dajmy na to, że 1 podkład nosi nazwę "NAZWA". Jak ja w sądzie udowodnię, że ten kupiony podkład to właśnie "NAZWA", a nie np. "NAZWA 88"? Jakie należy czynności wykonać, żeby bylo jasne, że podkąłd o którym jest mowa w umowie to ten autentyczny, do którego otrzymuję prawa majątkowe?

Powrót