Prawo autorskie do podkładu muzycznego

• Autor wątku Autor wątku elsa88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
elsa88

elsa88

Użytkownik
Odpowiedzi
141
Pytanko:
Znalazłam fajny podkład muzyczny człowieka, który komponuje i sprzedaje utwory. Stworzyłam do niego tekst i linię wokalną, ale jednak uważam, że zasadniczo to On jest kompozytorem.
Teraz pytanie - co muszę zrobić, żeby legalnie opublikować utwór i potencjalnie na nim zarabiać? Czy wystarczy tylko go kupić i jeśli tak to jak określić zakres praw autorskich? Czy wtedy w 100% nabywam prawa autorskie, czy jedynie prawo do wykorzystywania podkładu, w tym zarobkowo?

Ewentualnie, jeśli nie zarabiam na utworze, to czy mogę go opublikować z moim wokalem w serwisie typy You Tube i czy wystarczy dać notatkę, ze prawa autorskie należą do człowieka XY?

Będę wdzięczna za pomoc, bo jestem gotowa zapłacić, ale wolę jasno określić co i jak. Utwór jest cudowny i chcę go mieć :D

elsa88 napisał:
... co muszę zrobić, żeby legalnie opublikować utwór i potencjalnie na nim zarabiać? Czy wystarczy tylko go kupić i jeśli tak to jak określić zakres praw autorskich? Czy wtedy w 100% nabywam prawa autorskie, czy jedynie prawo do wykorzystywania podkładu, w tym zarobkowo? ...
Uzyskać odpowiednią zgodę autora.
Nie, nie wystarczy, czytaj wyżej.
Samo kupno nie przenosi na Ciebie żadnych praw do utworu, wszystko zależy od zawartej umowy.

Przeniesienie praw autorskich majątkowych, uzyskanie licencji wyłącznej na korzystanie wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności.

Po szczegóły [FONT=&quot]użyj opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany.[/FONT]

Ok, dziękuję. Czyli rozumiem, że musi być jasno zaznaczone czego dotyczy zakup.

Musi być jasno określone co Ci wolno zrobić z utworem, a w Twoim interesie jest mieć to na pismie aby w razie sporu łatwo udokumentować swoje prawa.

Powrót