Prawo autorskie do prac wykonanych w okresie zatrudnienia

• Autor wątku Autor wątku Shipa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Shipa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam pytanie dotyczące problematyki prawa autorskiego. Jestem architektem i byłem długie lata zatrudniony na umowę o prace (na czas nieokreślony) przez innego architekta-"szefa" (w jego biurze projektów). W późniejszym etapie współpracowałem z nim mając już własną działalność gospodarczą (na zasadzie współpracy kontrahentów). Tematy były zdobywane, inspirowane oraz koordynowane przez w/w „szefa”. Ja z kolei pracowałem przy twórczym i rzetelnym uszczegółowianiu w/w tematów. Tak więc mój wkład intelektualny w powstanie projektów był istotny.
Czy w związku z powyższym mogę zamieścić materiały projektowe dotyczące przedmiotowych projektów (wizualizacje, fotografie z realizacji oraz fragmenty projektów - fizycznie wykonane przeze mnie) na swojej stronie www - ukazującej mój dorobek twórczy. Przy założeniu że przy każdym tego typu temacie będzie widniał podpis: autor: „Szef”, współpraca: „Ja” .

Czy naruszę w tym przypadku przepisy prawa autorskiego?
Czy zgodnie z literą prawa autorskiego muszę posiadać zgodę w/w szefa?
Czy znaczenie ma że przy wyżej opisanej metodzie współpracy raz byłem zatrudniony na umowę o prace a drugi raz wykonywałem w/w prace jako niezależny kontrahent prowadzący własną działalność gospodarczą?

Proszę o odpowiedz w tej sprawie z podaniem podstawy prawnej lub podanie namiarów na osobę która udzieliła by mi jednoznacznej odpowiedzi na powyższe pytania.

Wszystko zależy tak naprawdę od formu działa i rzeczywistego wkładu poszczególnych osób. Pan sam już wyszczególnia jako twórcę tylko Szefa... a, więc Pan jest współtwórcą czy nie? Czy Pana wkład w tą pracy był na tyle twórczy (bo to jest ważne) aby powstało dzieło w takim kształcie jak obecnie?

Proszę zobaczyć - art. 9 ustawy z mojej sygnaturki - tam jest o współtwórcach i możliwości wykorzystania dzieła.

Należy też podzielić na pracę na umową o pracę i prace późniejszą. W pierwszym przypadku trzeba zobaczyć jak tą kwestie umowa rozwiązywała, a w przyciwnym wypadku zastosowanie ma art. 12 ustawy i wszystkie rzeczy które Pan stworzył w związku z tą umową należą do pracodawcy (majątkowe prawa autorskie). W przypadku drugiego typu współpracy może wchodzić w grę współtwórstwo... i podział praw autorskich majątkowych (bo osobiste zawsze pozostają przy faktycznym autorze).

Dzieki za odzew.
Mój wkład w powstanie w/w utworów był według mnie twórczy. Bez mojego udziału przedmiotowe dzieła niepowstały by w aktualmnej formie. W zwiazku z tym wydaje mi sie że jak najbardziej jestem ich współtwórcą.
Tak jak wyżej pisałem zatrudniony byłem na:
-umowe o prace,
-umowe o dzieło
-i prowadziełm współprace z biurem w ramach własnej działalności gospodarczej.
Sprawa w wypadku umowy o prace jest jasno zdefiniowana w art. 12 (majatkowe prawa autorskie) i w tym przypadku musze posiadac zgode na umieszczenie materiałów na swojej komercyjnej stronie www.

Ale co w przypadku utwrów powstalych w ramach umowy o dzieło lub działności gospodarczej. Czy wogóle moge myśleć o braku zgody współautrów do prezentacji materiału którego jestem współautorem na mojej stronie www (komercyjnego portfolio)?
Art. 9 pkt. 3 mówi: "Do wykonywania prawa autorskiego do całości utworu potrzebna jest zgoda wszytskich współtwórców..." - Czy to znaczy że w momencie braku porozumienia i zgody z innymi współtwórcami, nie można zamiścić materiałów o utworze na swojej komercyjnej stronie www (art.10), oczywiście z odpowienim opisem o innych współautorach?
Co mam rozumieć przez podział majątkowych praw autorskich?

Powrót