Prawo autorskie do tekstów

• Autor wątku Autor wątku heldan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

heldan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,

Planuję stworzyć stronę z ćwiczeniami z j.angielskiego m.in readingami.

Mam kilka pytań:
1) Nie wolno mi wykorzystać tekstów z angielskich stron prasowych, nawet jeśli podam autora, stronę i inne dane?(tu potrzebuję się tylko upewnić)
2) Te same teksty wolno mi publikować jeśli otrzymam zgodę autora?
3) Czy mogę wykorzystywać niewielkie fragmenty książek w języku angielskim, odpowiednio je podpisując? Jeśli nie to czyją muszę uzyskać zgodę, wydawnictwa czy autora? Gdzieś przeczytałem, że 50 lat po śmierci autora on i rodzina tracą prawa autorskie, czy taką książkę mogę dowolnie wykorzystać czy potrzebuję zgody wydawnictwa?
4) Czy jest możliwość znalezienia utworów literackich które można dowolnie publikować. Np: Na wielu polskich stronach internetowych można znaleźć wiele wierszy w j.polskim, czy takie wiersze są objęte prawami autorskimi i do kogo one należą?
5) Czy tłumacząc tekst prasowy z j.angielskiego pod tłumaczeniem powinienem zamieścić link do tekstu oryginalnego?

Zakładam swoją stronę, a nie chcę krzywdzić autorów, proszę więc o profesjonalną pomoc.
Dziękuję i pozdrawiam.

heldan napisał:
4) Czy jest możliwość znalezienia utworów literackich które można dowolnie publikować. Np: Na wielu polskich stronach internetowych można znaleźć wiele wierszy w j.polskim, czy takie wiersze są objęte prawami autorskimi i do kogo one należą?
Dowolnie publikować można utwory, do których wygasły autorskie prawa majątkowe. W Polsce wygasają one po 70 latach od śmierci twórcy (ew. od śmierci ostatniego z twórców). Po śmierci autora (ew. ostatniego z nich) prawa majątkowe przechodzą na spadkobierców, którymi może być rodzina, wydawca itp.. Część wierszy jakie można znaleźć w Internecie znajdują się tam zgodnie z prawem gdyż abo prawa majątkowe wygasły albo uzyskano zgodę właściciela praw albo sam właściciel dany wiersz rozpowszechnił (ew. opublikował) jednakże mogą zdarzyć się i takie, które widnieją na danej stronie wbrew prawu.

Większymi stronami internetowymi na których można znaleźć teksty w języku polskim, do których prawa majątkowe wygasły to:

heldan napisał:
1) Nie wolno mi wykorzystać tekstów z angielskich stron prasowych, nawet jeśli podam autora, stronę i inne dane?(tu potrzebuję się tylko upewnić)
Zapoznaj się z tym wątkiem - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html - a w szczególności Art.29.upaipp. Pamiętaj jedynie, że jeśli uznasz, że możesz korzystać z owego przepisu, to w momencie konfliktu w autorem lub właścicielem praw autorskich do zamieszczonych cytatów, w sądzie będziesz musiał udowodnić, że byłeś uprawniony do zastosowania prawa do cytatu.

I pamiętaj, że jeśli zamieszczałbyś tłumaczenia jakichś fragmentów, wtedy na wykorzystanie takich tłumaczeń, będących opracowaniami tekstów pierwotnych - powinieneś posiadać zgody autora lub właściciela praw do realizacji praw zależnych do utworu pierwotnego - więcej - Art.2. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html (zwana dalej upaipp).
2) Te same teksty wolno mi publikować jeśli otrzymam zgodę autora?
oczywiście.
3) Czy mogę wykorzystywać niewielkie fragmenty książek w języku angielskim, odpowiednio je podpisując? Jeśli nie to czyją muszę uzyskać zgodę, wydawnictwa czy autora? Gdzieś przeczytałem, że 50 lat po śmierci autora on i rodzina tracą prawa autorskie, czy taką książkę mogę dowolnie wykorzystać czy potrzebuję zgody wydawnictwa?
Jak wyżej, ewentualnie prawo do cytatu.

Trzeba pamiętać, że prawa autorskie do książki może posiadać autor lub inna osoba (p. wydawnictwo), na którą prawa te zostały przez autora przeniesione.

Wygaśnięcie majątkowych praw autorskich do utworu (książki - Art.36. do 40. upaipp (uwaga na Art.40.upaipp!)
jw - prawo do cytatu lub pozwolenie autora. / właściciela praw autorskich.
5) Czy tłumacząc tekst prasowy z j.angielskiego pod tłumaczeniem powinienem zamieścić link do tekstu oryginalnego?
jw - odnośnie opracowań.

Mam pytanie do projektu gutenberg.org przeczytałem sobie licencję i wszystko było by cudownie, gdyby...

Tam jest napisane, że tekst nie ma praw autorskich w Stanach Zjednoczonych, gdzie mogę sprawdzić czy w Polsce również?

Powrót