X
xxxxabcdxxxx
Zbanowany
- Odpowiedzi
- 80
Mam takie ogólne pytanie: Czy jeśli grafik zestawił na swoich obrazach, w sposób wcześniej niespotykany, dość popularne futurystyczne maszyny wojenne(tzw. mechy) z obrazem wsi, rolników i żołnierzy polskiej kawalerii z początków XX wieku, to czy to zestawienie podlega ochronie prawnoautorskiej, czy też malując obraz, robiąc film albo grę komputerową z wykorzystaniem tego zestawienia nie narusza się jego praw autorskich?
Podobnie, czy jeśli ktoś stworzył w sposób wcześniej niespotykany połączenie takich maszyn z prawdziwymi elementami uzbrojenia (obydwa elementy dość popularne i znane), to czy to zestawienie elementów podlega ochronie prawnoautorskiej?
Zaznaczam, że nie chodzi mi o sam design/wygląd tych elemntów, tylko o sam fakt występowania ich razem w utworze.
Podobnie, czy jeśli ktoś stworzył w sposób wcześniej niespotykany połączenie takich maszyn z prawdziwymi elementami uzbrojenia (obydwa elementy dość popularne i znane), to czy to zestawienie elementów podlega ochronie prawnoautorskiej?
Zaznaczam, że nie chodzi mi o sam design/wygląd tych elemntów, tylko o sam fakt występowania ich razem w utworze.
Ostatnia edycja: