Prawo autorskie dot. nazwy strony

• Autor wątku Autor wątku Kimi102
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kimi102

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Założyłem stronę (forum) - www.pitlane.jun.pl . Forum dotyczy internetowej gry komputerowej ale nie o to chodzi.
Dziś właściciel strony www.pit-lane.info grozi mi sądem za przywłaszczenie nazwy. Pit lane to termin alei serwisowej w Formule 1 a więc termin nie wymyślony przez niego.
Zobaczcie że na jego stronie (www.pit-lane.info) nie ma żadnych informacji o zastrzeżeniu nazwy.
Jednak on chce wejść na drogę sądową a ja chciałbym tego uniknąć jednocześnie nie usuwając strony (a on się tego domaga).
Czy złamałem prawa autorskie ?

Kimi102 napisał:
Czy złamałem prawa autorskie ?
Pit lane to nazwa pospolita i nie jest utworem w rozumieniu prawa autorskiego przez co nie podlega jego ochronie. Ochronie prawa autorskiego podlega "każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze" (art. 1 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych) z wyjątkiem m. in. aktów prawnych. Możesz używać tej nazwy tak jak oni - jeszcze nie jest aż tak źle na świecie... Jak widać nie można uznać używanie wolnego oprogramowania za wyznacznik "porządności" ludzi (a szkoda). Zastanawiam się co stoi na przeszkodzie aby ich kod ich strony był tak poprawny jak kod ich arkusza stylów.

O złamaniu praw autorskich mowy być raczej nie może.
Równie dobrze można by się zapytać pana, który grozi sądem czy nie boi się pozwu z FIA :)

Ewentualnie można by się doszukiwać nieuczciwej konkurencji, jeżeli strona info istnieje od dawna, a Ty prowadzisz konkurencyjną działalność do niej.

Ja prowadzę ligę w grze F1 Challenge. On ligę na grze rFactor. To są dwie różne gry (tematyka ta sama ale inne gry).

Powrót