Prawo Autorskie - Fabuła Gry

• Autor wątku Autor wątku Kasilass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kasilass

Kasilass

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,

Jestem członkiem ekipy tworzącej grę RPG, niedawno jeden z naszych członków upublicznił na naszej stronie plik tekstowy, który zawiera fabułę gry (strona jest dostępna tylko dla członków ekipy).

I tu pojawia się moje pytanie, czy jeśli upublicznię tą fabułę w internecie, to czy może mi grozić jakaś odpowiedzialność karna?

Czytałem o prawie cytatu, ale nie wiem czy on mógłby tutaj obowiązywać, z ekipą nie podpisywaliśmy nigdy żadnych umów mówiących o tym że nie wolno zdradzać innym tego co znajduje się na naszej stronie.

Pozdrawiam.

Witam,

Jak dla mnie sama idea fabuły nie będzie stanowić utworu w rozumieniu prawa autorskiego, tu chyba bardziej można mówić o lojalności w stosunku do ekipy, niż o prawach autorskich.

Zawsze tak jest, że określone działania firmy stanowią jej dobra osobiste i są chronione przez firmę. Jeśli ekipa uzna, że fabuła w swoich szczegółach jest poufna, to zdradzenie jej na zewnątrz (rozpowszechnienie na stronie www) stanowić by mogło naruszenie dóbr osobistych ekipy. I wcale nie musiałoby to wynikać z zapisów jakiejś umowy, a np. rutyny postępowania ekipy. Odpowiedzialność za naruszenie dóbr osobistych określa Art.24 kodeksu cywilnego.

Moim zdaniem, przed publikacją fabuły gry, powinien Pan zdecydowanie uzyskać zgodę ekipy.

Powrót