Prawo autorskie i cytowanie

• Autor wątku Autor wątku tutorek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tutorek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Dzień dobry,

redaguję swój zbiór zadań w którym jednym z działów będą zadania maturalne podzielone na działy. Chciałbym skorzystać z ogólnodostępnych zasobów CKE oraz zasobów prywatnych wydawnictw *** oraz *** (ich próbne arkusze maturalne). Napisałem w tej sprawie prośbę do ***: "w sierpniu mam zamiar opublikować zbiór zadań z matematyki dla maturzystów, którego jednym z rozdziałów będą zadania maturalne podzielone na działy.Korzystam z zasobów maturalnych CKE, OKE oraz matur próbnych ***. Czy mógłbym skorzystać również z Państwa matur próbnych? Każde zadanie będzie oznaczone, że pochodzi z Państwa matur próbnych."
i dostałem następującą odpowiedź: "dziękujemy za okazane zainteresowanie naszymi zasobami, niemniej wszystkie publikacje *** objęte są ochroną prawnoautorską, a wydawnictwo obowiązuje przestrzeganie postanowień umów zawartych z twórcami i właścicielami praw autorskich. Dlatego nie jest możliwe dalsze udostępnianie tychże materiałów w celu sprzedaży lub jakiejkolwiek innej formy rozprowadzania wśród osób trzecich oraz publicznego prezentowania. Nie pozwalają nam na to kwestie formalnoprawne. Naruszenie powyższych zasad może narazić korzystającego na odpowiedzialność cywilną i karną.".
Chcialbym się dopytać czy jest jednak jakakolwiek możliwość zacytowania ich zadań? Może wystarczy nieco zmienić ich treść zadań? Jak to wygląda z prawnego punktu widzenia?

Bez tych zadań zbiór dużo traci na atrakcyjności...
Dziękuję z góry za pomoc :)

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Cytowanie to licencja ustawowa w zakresie dozwolonego użytku chronionych utworów. Nikt nie ma prawa jej ograniczyć. O cytowaniu napisaliśmy już tutaj bardzo wiele postów ze szczegółami, poszukaj, poczytaj.

Przeczytałem wiele wątków ale dalej nie mam pewności (pewnie z braku wiedzy...) co do tego tematu. Nie wiem czy mogę cytować zadanie w całości czy muszę go parafrazować. Oczywiście podałbym źródło. I nie wiem jak to wszystko ma się do stanowiska Nowej Ery.

tutorek napisał:
... Nie wiem czy mogę cytować zadanie w całości czy muszę go parafrazować. ...
Podstawową zasadą cytowania jest niezmienianie treści cytowanej.

PS.

W tematach przyklejonych masz krótkie omówienie prawa cytatu.

Przeczytałem min. https://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html. Z jednej strony jest napisane, że "Wolno w celach dydaktycznych i naukowych zamieszczać rozpowszechnione drobne utwory lub fragmenty większych utworów w podręcznikach i wypisach". Ale z drugiej strony nie jestem pewien czy mój zbiór zadań "nie czerpie swojej wartości z przytoczonych fragmentów cudzych dział"- przecież w końcu jeden z jego ważnych rozdziałów to są właśnie zadania maturalne podzielona na działy. Mam też wątpliwości co do zdania "Nie może być tak, że osoba czytająca dzieło będzie miała wrażenie, że cytaty są główną częścią dzieła". Te cytaty są główną częścią rozdziału ale nie całego dzieła. Nie mam też zatem pewności czy te cytaty nie są znaczne i czy ten rozdział nie może być zakwalifikowany jako reprodukcja "Zapożyczenia nie mogą być znaczne, gdyż możnaby wówczas zakwalifikować je jako reprodukcję (opracowanie)". Oczywiście oprócz matur z Nowej Ery korzystałbym także z innych w tym ogólnodostępnych matur CKE.

Czy pomoże mi ktoś zinterpretować powyższe wątpliwości?

Na początek lektura obowiązkowa - Dozwolony użytek chronionych utworów. - Art. 23 i następne UoPAiPP

Powrót