prawo autorskie i majątkowe do umowy o dzieło

• Autor wątku Autor wątku upkb-piotr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

upkb-piotr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam
wykonałem prace projektowe dla biura projektowego w ramach umowy o dzieło.
zamawiający wstrzymał część wynagrodzenia do czasu dostarczenia mu obliczeń wytrzymałościowych w postaci elektronicznej.
- czy mam taki obowiązek? ( obliczenia te zostały załączone wcześniej do przekazanej dokumentacji, która jest już zaakceptowana przez zamawiającego i zapłacona przez Inwestora, który ją zamawiał w tymże biurze projektowym.
Mam obawy, że przekazane przeze mnie obliczenia posłużą do wykonywania podobnych zleceń już bez mojego udziału - po prostu jako szablon obliczeniowy
- w umowie zawarto zapis o 3 dniowym terminie płatności po przekazaniu dzieła, czy mam prawo do wypłaty odsetek a jeśli tak to w jakiej wysokości?

upkb-piotr napisał:
wykonałem prace projektowe dla biura projektowego w ramach umowy o dzieło. Zamawiający wstrzymał część wynagrodzenia do czasu dostarczenia mu obliczeń wytrzymałościowych w postaci elektronicznej - czy mam taki obowiązek?
myślę że tak, jeśli umowa o dzieło obejmuje przeniesienie na zamawiającego majątkowych praw autorskich.
- w umowie zawarto zapis o 3 dniowym terminie płatności po przekazaniu dzieła, czy mam prawo do wypłaty odsetek a jeśli tak to w jakiej wysokości?
tak, w wysokości ustawowej, chyba, że w umowie określono to inaczej. Kalkulatory odsetek znaleźć można u wujka goooogle... ;)

dzięki za odpowiedź
w umowie nie ma określonego przeniesienia praw majatkowych, jest napisana na takim standardowym druku

Powrót