Prawo autorskie i youtube naruszenie praw przy relacji z konkursu nagranie video

• Autor wątku Autor wątku etitek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

etitek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam mam pytanie dotyczące praw autorskich i publikacji na youtube. Nagrywałem na kamerę koncert finałowy i wstawiłem całą relacje na youtube. Youtube z automatu wstawił swoje reklamy i poinformował mnie że naruszyłem prawa autorskie. Wskazali w prawie godzinnym nagraniu podkład muzyczny Jezus Malusieńki - Elżbieta Kołodziej do którego śpiewała dziewczynka w tym konkursie. Pytanie czy ja nagrywając konkurs naruszyłem prawo autorskie jak ja nie podkładałem żadnego oryginalnego podkładu muzycznego tylko wykonałem samo nagranie z konkursu ? Możliwe że podkład który używała ta dziewczynka mógł być oryginalny ale ja osobiście nie mam z tym nic wspólnego .

etitek napisał:
Pytanie czy ja nagrywając konkurs naruszyłem prawo autorskie
Możliwe, że naruszyłeś nagrywając, po czym ponownie naruszyłeś rozpowszechniając.

Ripper napisał:
Możliwe, że naruszyłeś nagrywając, po czym ponownie naruszyłeś rozpowszechniając.

Dzięki ale ja potrzebuję konkretnych odpowiedzi a najlepiej z paragrafem.

A może być z artykułem?
Jeżeli tak, to przeczytaj sobie art. 116. i 117. ustawy o prawie autorskim i PP.

etitek napisał:
... Nagrywałem na kamerę koncert finałowy i wstawiłem całą relacje na youtube. ...
Rozpowszechniając to nagranie naruszyłeś prawa do artystycznych wykonań artystów wykonawców, naruszyłeś prawa producenta utworu audiowizualnego, naruszyłeś prawa nadawcy tego programu - szczegóły Rozdział 11 Ustawy. Odpowiedzialność karną @Ripper wskazał już wyżej.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Rozpowszechniając to nagranie naruszyłeś prawa do artystycznych wykonań artystów wykonawców, naruszyłeś prawa producenta utworu audiowizualnego, naruszyłeś prawa nadawcy tego programu - szczegóły Rozdział 11 Ustawy. Odpowiedzialność karną @Ripper wskazał już wyżej.

W takim razie to co napisałeś to nie wolno w ogóle relacjonować żadnych wydarzeń kulturalnych. Ta impreza miała charakter otwarty. Więc jak działają telewizje i inne instytucje które nagrywają jakieś wydarzenia z różnych imprez ?

etitek napisał:
... Więc jak działają telewizje i inne instytucje które nagrywają jakieś wydarzenia z różnych imprez ?
Są ich producentami lub mają wykupione odpowiednie prawa.
etitek napisał:
... relacjonować ...
Relacjonować to nie znaczy od razu odtworzyć całą imprezę.

Ostatnia edycja:
Nie wiem czy do końca zrozumiałeś ale nie chodzi o ludzi których nagrałem czy samż imprezę. Problem pojawił się że osoba która śpiewała wykorzystała prawdopodobnie oryginalny podkład a ja to nagrałem i pytanie czy w takim przypadku youtube może rościć do tego prawa?

Nie wiem jaki problem zauważyło YT, jak zauważysz odniosłem się do poniższego:
etitek napisał:
... Nagrywałem na kamerę koncert finałowy i wstawiłem całą relacje na youtube. ...
Tam prawdopodobnie zadziałał jakiś "automat" wykrywający cudze treści.

Youtube wyłapał jedną piosenkę którą śpiewała dziewczynka z podkładem prawdopodobnie oryginalnym i tylko to mi zakwestionował. Pytanie takie czy ma do tego prawo jak to nie był mój podkład tylko osoby która śpiewała do niego.

etitek napisał:
... tylko to mi zakwestionował. ...
Jak napisałem powyżej. Powinno zakwestionować całość nagrania, ale do tego potrzeba osoby/moderatora a nie automatu. Twoje działanie z założenia jest bezprawne i może przysporzyć Ci sporych kłopotów.

Spokojnie z tymi kłopotami :) Ja się odwołałem od tego że wpakowali mi swoje reklamy na mój film nagrany bo stwierdzili że jest tam fragment który podlega prawu autorskiemu i mogą zarabiać na nim by przekazać ewentualne środki twórcy tego utworu. W ten sposób dowiedziałem się dokładnie co to za fragment. Tylko nadal nie mogę zrozumieć dlaczego ja jestem tym obarczony jak to nie ja to śpiewałem nie ja wykorzystałem tego podkładu muzycznego a jedynie wykonałem relację z konkursu a dokładnie już z finału by można było to obejrzeć. Mi chodzi o to czy faktycznie wyłapał to automat który rozpoznał podkład muzyczny i potraktował to jako utwór licencjonowany i jest to pomyłka czy faktycznie mi nie wolno nawet ,,mając zgodę na nagrywanie" nagrać i wstawić do internetu jak ktoś powiedzmy nieświadomie wykorzystał podkład muzyczny a moja kamera to wyłapała i nagrała.

Przyjmijmy że mam wszystkie zezwolenia na nagrywanie w tym przypadku a youtube i tak twierdzi że jest tam utwór który podlega licencji i mam dwa wyjścia zostawiam i pozwalam i zarabiać na moim filmie lub go usuwam. Kto ponosi w tym przypadku odpowiedzialność ja osoba nagrywająca, osoba która startowała wy tym konkursie i użyła podkładu muzycznego czy organizator?

etitek napisał:
... Kto ponosi w tym przypadku odpowiedzialność ja osoba nagrywająca, osoba która startowała wy tym konkursie i użyła podkładu muzycznego czy organizator?
Jeśli już to nie "nagrywająca" a rozpowszechniająca nagranie. Pokrzywdzony może wysunąć roszczenia do wszystkich naruszycieli.

etitek napisał:
Spokojnie z tymi kłopotami ...
Nadal nie rozumiesz o czym piszemy. To nie ma nic wspólnego z pretensjami YT, tam "dyskutujesz" ze skryptem nie z konkretną osobą/moderatorem.
Powtórzę pytanie @Rippera, masz zezwolenie na rozpowszechnianie tego nagrania:?: Przeczytaj post #5 powoli i ze zrozumieniem:!:

Ostatnia edycja:
Powrót