Prawo Autorskie / Licencja

• Autor wątku Autor wątku patryk4458
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patryk4458

Witam ... posiadam od paru miesięcy x skryptów ... tworzących grę

skrypty zakupiłem od pewnego pana

i teraz takie pytanie jak zabezpieczyć swoje pliki prawem autorskim ... ?

tzn ... co muszę zrobić ... jestem osoba fizyczna ... czy gdzieś muszę to zgłaszać i wypełniać jakieś formularze ?

ogólnie ... jak to wygląda i co zrobić ...

i jakiś przykład umowy miedzy tym panem a mną .... gdyż za parę miesięcy osoba która sprzedała mi te skrypty może pozwać mnie do sadu ...

Proszę o pełną odpowiedz w miarę możliwości

z góry dziękuje za stracony czas na ten temat Wesoły

Prawa autorskie są niezbywalne. Chyba, że sporo kasy się zapłaci, aby ktoś przekazał ci prawa autorskie do skryptu.

Jeśli chodzi o wykorzystanie skryptów do własnych celów i czerpanie z tego korzyści materialnych to może to być normalna "umowa o dzieło/zlecenie".

Wszystko zależy od tego na jakich warunkach to kupujesz
- z możliwością dalszej odsprzedaży, czy nie
- czy masz pełne prawa autorskie
- modyfikowanie skryptu na własne potrzeby
- itp.

tak mam do tego wszystkie prawa ... cena zapłacona itd

tylko chce się zabezpieczyć ... czy istnieje jakiś przykład umowy takiej ?

czy muszę sam pisać ?

Oj...

Prawa autorskie majątkowe są zbywalne (art. 17). Niezbywalne sa prawa autorskie osobiste (art. 16).

Umowę na przeniesienie praw autorskich znajdziesz w necie (tzn. wzór). Zwróć uwagę na art. 41 i 50.

Nie trzeba nigdzie rejestrować, nabywa się ją wraz z powstaniem utworu (jesli spelnia cechy utwory z art. 1). A jeśli autor przeniósł prawa majątkowe autorskie na Pana to teraz na podstawie tej umowy Pan ma te prawa.

Wszędzie mowa o ustawie prawa autorskie i prawa pokrewne.

aa czy w umowie mogę napisać hmm np ... ze po okresie jednego roku od podpisania umowy prawo i wszystko przechodzi na mnie automatycznie i staje się jego autorem ?

nie, autorem będziesz jak sam stworzysz utwór. Zajrzyj do ustawy do podanych artykułów i zkonfrontuj z tym co napisałem wczesniej.

Autor czyli twórca danego dzieła nie może przenieść na nikogo innego praw osobitych (art. 16), moze na drugą osobę przenieść prawa majątkowe autorskie (czyli prawo rozporządzania dziełem na określonych polach eksploatacyjnych), w umowie te pola trzeba wymienić. patrz. art. 41 i 50.

ahaa ...

aaa czy istnieje inna forma ? tzn jakieś inne przykłady

np czy samo allegro wystarczy jeśli wygrałem aukcje ?

Ale co allegro? o co chodzi?

Art. 52. 1. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, przeniesienie własności egzemplarza utworu nie powoduje przejścia autorskich praw majątkowych do utworu.

2. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, przejście autorskich praw majątkowych nie powoduje przeniesienia na nabywcę własności egzemplarza utworu.

3. Nabywca oryginału utworu jest obowiązany udostępnić go twórcy w takim zakresie, w jakim jest to niezbędne do wykonywania prawa autorskiego. Nabywca oryginału może jednak domagać się od twórcy odpowiedniego zabezpieczenia oraz wynagrodzenia za korzystanie.

Staraj się formułować swoje myśli jakoś zwięźlej bo jak mam zgadywać "co autor ma namyśli" to chyba nie ma to sensu...

przepraszam ;/

to tak ... jesli zakupilem to na allegro ...

dowody kupna sa ...

czy tego nie można potraktować jako e umowa ...

dodając jeszcze ze w aukcji było podkreślone ze silnik jest gratis

ze twórca sprzedaje grafikę gry a skrypty czy gra za darmo

jeszcze raz.. to ze sprzedaje skrypty nie znaczy ze sprzedaje prawa autorskie do skryptow... to tylko w umowie pisemnej. Jak juz mogl dac licencje i to tylko na określonych polach, jesli nie ma tego to znaczy ze sprzedal skrypt i nie mozesz go np powielac, etc

Powrót