Prawo autorskie- majątkowe i niemajątkowe...

• Autor wątku Autor wątku kla33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kla33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jedna z firm na stronie swojego sklepu ma zamieszczoną informację o prawie autorskim do "wszystkich" swoich produktów. Dostalam od nich informację, że dwa z moich produktów są bardzo podobne do ich produktów. Żaden z tych produktów nie był wzorowany na ich produktach, a ponad to nie wiedziałam, że jakaś firma ma prawo autorskie. Jeden z produktów był moim pomysłem (do glowy mi nawet nie wpadło żeby sprawdzić czy cos takiego jest juz na rynku), drugi był inspirowany na produktach z internetu, ale przez mojego klienta.
Jak bardzo podobne musiałyby być do siebie produkty, żeby naruszyć to prawo autorskie? Dodam, że moim zdaniem różnica pierwszego produktu jest bardzo duża, a drugiego jest podobna ale nie identyczna...

W praktyce nie wyklucza się powstania, niezależnie od siebie, podobnych utworów.
kla33 napisał:
... Jak bardzo podobne musiałyby być do siebie produkty, żeby naruszyć to prawo autorskie? ...
Nie ma takich regulacji, statystyk. Każdy przypadek musi być rozpatrywany indywidualnie.

Dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanie. Po całej tej sytuacji przekopałam internet. Każda firma mojej branży jaką znalazłam sprzedaje podobne produkty. Chodzi o krzesła i taborety dla dzieci. Wszystkie te firmy łamałby prawo autorskie tamtej firmy? Co powinnam zrobić w mojej sytuacji? Jeżeli uważam, że nie złamałam prawa? Zignorować?

Powrót