Prawo autorskie - modyfikacja

• Autor wątku Autor wątku Frygijczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Frygijczyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam wszystkich.
Ostatnio wpadłem na pomysł stworzenia modyfikacji do gry komputerowej. Jako, że regulamin tworzenia modyfikacji do tej właśnie gry mówi, że każda modyfikacja należy do twórców, tak też wiem, że nie mogę jej sprzedać/czerpać z niej korzyści materialnych.
Modyfikacja, którą chciałbym stworzyć byłaby luźno oparta na książce, jednak z tego co wiem, prawa do tej książki jeszcze nie są ogólnodostępne (nie wiem jak to się nazywa według prawnej nomenklatury), w każdym razie od śmierci autora nie minęło jeszcze 70 lat. Stąd moje pytanie. Czy mógłbym takową modyfikację stworzyć, a później udostępnić czy wymaga to posiadania praw autorskich do tej książki.
Z góry dziękuję za pomoc :)

To zależy czy będziemy mieli do czynienia z opracowaniem czy też z inspiracją. Korzystania i rozporządzanie tym pierwszym wymaga zgody autora utworu pierwotnego.

Rozumiem. Poszperałem trochę w internecie, ale podane tam przykłady odnośnie inspiracji a opracowania dotyczą głównie książek. Chciałem, więc opisać skrótowo jak ta modyfikacja by wyglądała. Akcja będzie dziać się w świecie (uniwersum) książkowym, będzie luźno dotykała niektórych wydarzeń i postaci oraz należących do uniwersum przedmiotów, jednak główny trzon wydarzeń, fabuła, wiele postaci będzie autorska. Wygląda to bardziej na inspirację czy opracowanie?

Wygląda to na inspirację lecz autor/uprawniony może być innego zdania i może chcieć rozstrzygnięcia sądowego tej kwestii. Podobny problem miała autorka cyklu powieści o czarodzieju, w jej przypadku uznano, że inspirowała się.

Bardzo dziękuję :)
Jeszcze jedno pytanie z innej beczki. Co z wykorzystaniem muzyki w takim projekcie?

Jeszcze raz dziękuję bardzo za pomoc.

Powrót