Prawo autorskie osobiste i majątkowe na grafike komputerową

• Autor wątku Autor wątku Quantikof
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Quantikof

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

chciałbym prosić o sprawdzony wzór umowy o dzieło/zlecenie na umowę (obecnie) osoba prywatna - grafik komputerowy, tak żeby wszelkie prawa autorskie, integralne, majątkowe, wszystko przeszło na mnie.

+Wykonawca zobowiązuje się przenieść na Zamawiającego całość praw autorskich do
dzieła, bez żadnych ograniczeń czasowych i terytorialnych, na wszelkich znanych w chwili
zawarcia niniejszej umowy polach eksploatacji. < czy ten zapis przenosi na mnie wszystko czy tylko prawa autorskie? bez majątkowych, integralnych itd.

pozdrawiam:)

Quantikof napisał:
... o sprawdzony wzór umowy o dzieło/zlecenie na umowę (obecnie) osoba prywatna - grafik komputerowy, tak żeby wszelkie prawa autorskie, integralne, majątkowe, wszystko przeszło na mnie....
W sieci masz bezliku dobrych wzorów, poszukaj Tobie odpowiadający ale pamiętaj, że musi go również akceptować druga strona. Nie ma praw autorskich integralnych, są autorskie prawa osobiste i majątkowe i tylko te ostatnie można nabyć.

poiuytre napisał:
Musisz je wymienić.

Dziękuje za informacje.
Czyli biorąc pod uwagę ten zapis "wszystkie pola eksploatacji", nic nie znaczy, tak na prawdę?

LeszsekS napisał:
W sieci masz bezliku dobrych wzorów, poszukaj Tobie odpowiadający ale pamiętaj, że musi go również akceptować druga strona. Nie ma praw autorskich integralnych, są autorskie prawa osobiste i majątkowe i tylko te ostatnie można nabyć.

Wykonawca zobowiązuje się przenieść na Zamawiającego całość praw autorskich do
dzieła, bez żadnych ograniczeń czasowych i terytorialnych, na wszelkich znanych w chwili
zawarcia niniejszej umowy polach eksploatacji.

Czy taki zapis gwarantuje mi przeniesienie jakichkolwiek praw? Autorskie tutaj pewnie są traktowane jako autorskie osobite, więc po prostu zmienić na majątkowe. Tylko tyle wystarczy, żeby za x czasu osoba mi nie przyszła z zażaleniami, że to jednak ona ma prawa?

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W umowie muszą być zawarte wszystkie regulacje wymagane Ustawą - Rozdział 5, która między innymi wymaga aby pola eksploatacji były w niej wyraźnie wymienione.

Quantikof napisał:
... Tylko tyle wystarczy, żeby za x czasu osoba mi nie przyszła z zażaleniami, że to jednak ona ma prawa? ...
Twórca ma do dyspozycji Art. 56. PA

Powrót