Prawo autorskie. Prawa bylego czlonka zespolu do materialu.

• Autor wątku Autor wątku musicman1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

musicman1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Chcialbym sie dowiedziec, jak wyglada kwestia prawa autorskiego w uk dla bylego czlonka zespolu, ktory wraz z reszta czlonkow stworzyl utwory a czesc z nich nagrana zostala w studio co z kolei zostalo wypalone na plytach cd i jest rozprowadzane prywatnie, czyli "na wlasna reke" przez zespol.
Moje pytania brzmia:
1) Czy mam prawo zabronic zespolowi korzystania z partii, ktore stworzone zostaly przeze mnie?
2) Czy zespol moze rozpowszechniac material nagrany w studio bez mojej zgody?
3) Czy mam prawo do zysku ze sprzedazy plyt, jesli nie jestem juz w zespole, mimo, ze nagrany material tworzony byl rowniez przeze mnie i nagrany odplatnie, za co rowniez ponioslem koszty?
4) Czy mam prawo do odszkodawania, jesli jest dla mnie pozytywna odpowiedz na ktores z powyzszych pytan?

Niedlugo po moim odejsciu z zespolu, jeszcze przed publikacja studyjnych nagran, zespol zostal przeze mnie pisemnie powiadomiony, ze nie wyrazam zgody na korzystanie z tresci, ktore byly tworzone i nagrane przeze mnie. W odpowiedzi otrzymalem jedynie obrazliwa wiadomosc tekstowa.

Jesli jest tu ktos, kto bylby w stanie odpowiedziec na moje pytania to bardzo prosze o pomoc.
Z gory dziekuje

Powrót