Prawo autorskie Program.

• Autor wątku Autor wątku mefilo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mefilo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Mam pewną wątpliwość prawną.

Jakiś czas temu sprzedawałem na allegro telefon komórkowy. Na telefonie miałem zainstalowaną aplikację do Navigacji. Sam program jest bezpłatny , lecz mapy z których korzysta są normalnym płatną aplikacją. Mapy zakupiłem wraz z Odbiornikiem GPS, a więc jestem ich właścicielem. Kopię tych Map posiadałem w pamięci telefonu , gdyż nieraz się przydawały. Telefon sprzedałem bo wymieniłem na nowy ale w pamięci telefonu pozostały mapy. Czy złamałem prawo? , Czy nowy kupujący stał się pełnoprawnym właścicielem map i czy muszę w związku z tym przesłać oryginalny nośnik (karta SD która mam w odbiorniku) wraz z dokumentami?

Witam,

zacznijmy na początek od tego, że ustawa o prawach autorskich i prawach pokrewnych dopuszcza wykonywanie kopii programu tylko w przypadkach, gdy jest to niezbędne dla prawidłowej pracy programu - Art. 75 ust.2.1 Szczegółowe warunki korzystania z map określa zaś licencja producenta zawarta przy mapie. Kopie mapy mógł więc Pan zrobić i używać ich, jeśli pozwalała na to licencja - trzeba przeczytać odpowiedni fragment licencji.

Właścicielem map jest wciąż Pan, albowiem posiada Pan wciąż oryginalny nośnik i przy Panu pozostaje ważna licencja na użycie mapy. Przekazał / sprzedał Pan nowemu właścicielowi telefonu tylko kopie (być może nielegalną?) i w tym sensie można powiedzieć, że nie dotrzymał Pan zapisów ustawy (i prawdopodobnie licencji), rozpowszechniając utwór bez zgody właściciela autorskich praw majątkowych.

Powrót