Prawo autorskie prośba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Krzysiek32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysiek32

Użytkownik
Odpowiedzi
90
Witam, kto posiada prawo własności do CMS Wordpress jak sądze tylko i wyłącznie autor bądź ktoś kto te prawa wykupił , jak wiadomo WP jest darmowy do zastosowań komercyjnych również . Wiec załóżmy, że biorę udział w przetargu i jest w jednym z wymagań , że wykonawca jest autorem lub posiadaczem praw licencyjnych do wdrażanego systemu oraz , że prawa te w momencie wykonania i oddania systemu przekazuje Zamawiającemu.
to mogę robić stronę na WordPressie czy nie. to dla mnie bardzo ważne, bardzo proszę o radę.

Napisz własny CMS od podstaw i postąp jak w wymaganiach przetargowych.

No spoko taki mam plan, tylko pytam aby sie upewnić jak to wygląda od strony prawnej, czyli CMS Wordpress nie mogę przekazać żadnych praw bo nie jestem jego autorem oczywiście . Gdybym Tak zrobił rozumiem, że było by to karane? Jeśli

Krzysiek32 napisał:
... jest w jednym z wymagań , że wykonawca jest autorem lub posiadaczem praw licencyjnych do wdrażanego systemu oraz , że prawa te w momencie wykonania i oddania systemu przekazuje Zamawiającemu.
to mogę robić stronę na WordPressie czy nie. to dla mnie bardzo ważne, ...
Nie.

Ponieważ nie jestem autorem i nigdy niem nie będę gdyż prawa autorskie są nie zbywalne i ile licencja pozawala mi na wykorzystanie go w celach zarobkowych (komercyjnych ) to nie na przypisane sobie jego autorstwa dobrze rozumiem ?

Krzysiek32 napisał:
Ponieważ nie jestem autorem i nigdy niem nie będę gdyż prawa autorskie są nie zbywalne ...
Polski model praw autorskich ma charakter dualistyczny, wyróżnia prawa autorskie majątkowe i osobiste. Te ostatnie są niezbywalne, a majątkowe można przenosić na osoby trzecie. To, że oprogramowanie jest darmowe nie oznacza nabywanie do niego jakikolwiek praw zatem korzystanie z niego w celach konkursowych może wywoływać wątpliwości czy taka globalna licencja wypełnia znamiona warunku zawartego w regulaminie konkursu. Dla pewności skontaktuj się z organizatorem w celu wyjaśnienia tej wątpliwości.

Powrót