Prawo autorskie - pytania

• Autor wątku Autor wątku Concern
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Concern

Użytkownik
Odpowiedzi
267
Witam,

przestępstwo z art. 115 można popełnić jak rozumiem umyślne.

Jednak czy złe oznaczenie autorstwa (lub przekroczenie prawa cytatu) automatycznie podważa dozwolony użytek i naraża na stosowanie art. 116?

Umowne ograniczenie praw autorskich

Witam, czy umowa, gdzie strona zobowiązuje się do przeniesienia autorskich praw majątkowych lub niewykonywania osobistych nie narusza prawa?

Jak zawrzeć w umowie np. z firmą pełniącą dla nas usługi ważny zapis mówiący o przeniesieniu praw autorskich skoro istnieje art. 41 pkt 3?

Niezmienianie elementów twórczych

Czy użycie zdjęcia (zakup licencji) np. na blogu, a na zdjęciu byłby napis (jako nagłówek tematu) to już jest opracowanie (zdjęcie jako tło tekstu)?
Lub robienie pokazu slajdów (z efektami zmieniającymi chwilo dane zdjęcie)

Czy jeżeli cytujemy kolorowe zdjęcie do publikacji czarno-białej - naruszamy prawo autorskie, jak że poprzez inną kolorystykę (barwny szarości) powstaje opracowanie?

Ostatnia edycja:
Social media a naruszenia praw autorskich

Witam,

1. Regulaminy wielu portali społecznościowych zawierają postanowienie o tym, że użytkownik daje im licencje. Jednak jeżeli użytkownik wrzuca utwór chroniony do którego licencji nie ma a wrzuca na zasadzie prawa cytatu lub posiada licencje tylko na rozpowszechnienie - to przecież nie oznacza, że ma prawo udzielić sublicencji portalowi (a czasem nawet licencja dawana portalowi obejmuje opracowania itd.) . Czy to jest w ogóle zgodne z prawem?

2. Cały czas widzę, na plakatach, strona www, wizytówkach - loga portali społecznościowych jednak w innej formie - jednokolorowe, w formie klikacza lub z innymi efektami - czy to jest łamanie praw autorskich? Wydaje mi się, że rzadko kiedy ma ktoś od portali zgodę na opracowanie. A takie zabiegi stosują nawet duże firmy.

Utwory włączone a prawa zależne

Witam, jeżeli stworzę film i mam licencje na wszystkie utwory w nim użyte (np. muzyka) lub korzystam z dozwolonego użytku (np. prawo cytatu) - mogę bez ograniczeń korzystać z utworu w tym:
- pozwalać na opracowanie filmu (gdzie przecież od razu może powstać opracowanie utworów włączonych)
- rozpowszechniać w całości i części (szczególnie w części - może nastąpić rozpowszechnienie danego utworu włączonego bez całości filmu)?

Prawo cytatu - pseudonim

Witam, prawo cytatu pozwala na cytowanie pod warunkiem z art. 34 - wymienie imienia i nazwiska twórcy oraz źródła.

Czy zamiast imienia i nazwiska może być to pseudonim, pod którym oznaczony jest utwór?

Inicjały

Witam,

czy podanie nie całego imienia a incijału i nazwiska przy oznaczaniu autora jest wystarczające w prawie cytatu (z tego co zauważyłem jest to często stosowane a ustawa mówi o całym imieniu chyba)?

Powrót