Prawo autorskie reklam telewizyjnych

• Autor wątku Autor wątku vodie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vodie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Po przeszukaniu forum, nie udało mi sie znalezc odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie. A mianowicie - jak wygladaja prawa autorskie w reklamach TV - a dokładnie:

1. Czy moge nagrac sobie kilka reklam TV (normalnych reklam z TVP1 czy TVN) na CD, a pozniej sprzedac CD?

Oczywiscie pytanie dot. praw autorskich reklam, a nie prawa skarbowego.

Dzieki za pomoc.

Niestety nie możesz w żaden sposób tego sprzedać. Prawa majątkowe posiada twórca reklamy lub agencja reklamowa. (nagrać płytkę do własnego użytku możesz gdyż jest to emisja publiczna).

Dziekuje za szybka reakcje :)

A jeszcze jedno pytanie - a jezeli posiadacz praw do reklamy - wyrazilby zgode do powielania i rozpowszechniania w/w reklamy? to moglbym sprzedac CD?

Jeżeli miałbyś zgodę posiadacza praw autorskich na komercyjne wykorzystanie w/w reklam to jak najbardziej mógłbyś takie CD czy DVD sprzedać (podejrzewam, że musiałbyś uiścić tantiemy od każdego sprzedanego egzemplarza ale to już osobna sprawa)

Ok, dziekuje za pomoc.

Witam wygrzebałam ten temat aby zapytać czy np reklamy telewizyjne z polskich stacji z lat 70-tych 80-tych oraz 90-tych mają jakieś prawa? czy mogę je np publikować w serwisie youtube?

Witam,
Ja również mam pytanie dot. reklam telewizyjnych. Otóż piszę pracę licencjacką o inwencji retorycznej w reklamie audiowizualnej. Swoje wywody muszę poprzeć płytką z nagranymi spotami, których użyłam do analizy. Czy ściągnięcie reklam z serwisu Youtube będzie nielegalne? Mój promotor twierdzi, że tak, natomisat nagranie na nośnik bezpośrendio z tv juz nie. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co będzie w tym wpadku kradzieżą a co nie? Jeśli oba przypadki to w jakis sposób mogę zdobyć reklamy? Czy reklama nie ma trafić do najszerszego kręgu odbiorców i kopiowanie jej nie jest przypadkiem wskazane;D? Nie użyję przecież pomysłu twórcy danego spotu, nie przekształcę na własny użytek. Wykorzystam jedynie do celów dydaktycznych...Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu tej kwestii. Z góry dziękuję:) Pozdrawiam.
Ulka

Powrót