Prawo autorskie vs regulamin

• Autor wątku Autor wątku Denerys
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Denerys

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam pytanie dotyczące podpunktu w regulaminie klubu sportowego, czy jest on zgodny z prawem autorskim. Mianowicie, w regulaminie przyznawania akredytacji dla mediów znajduję się taki podpunkt :

"Fotoreporterzy posiadający akredytacje stałe na sezon 2019, zobowiązują się na życzenie klubu udostępnić zdjęcia wykonane podczas zawodów
organizowanych przez ten klub, wraz z prawami do ich ewentualnego wykorzystania. "

Czy taki podpunkt jest zgodny z prawem autorskim ? Czy klub rzeczywiście ma prawo na zabranie praw autorskich fotoreporterowi ? Taki podpunkt pojawił się dopiero w tym sezonie, w poprzednich latach nic o tym nie było w regulaminie.

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

Denerys napisał:
... Czy taki podpunkt jest zgodny z prawem autorskim ? Czy klub rzeczywiście ma prawo na zabranie praw autorskich fotoreporterowi ? ...
Nie widzę tutaj nic niezgodnego z prawem a tym bardziej jakiegokolwiek zabierania praw autorskich. Przeczytaj ów zapis regulaminu powoli, dokładnie i ze zrozumieniem. Nikt nikomu nic nie zabiera.

Rzeczywiście może źle sformułowałam. Chodzi mi o to czy klub ma prawo prosić o "udostępnienie" praw autorskich na jego prośbę, bez podpisania umowy z autorem zdjęcia ?

Nie ma tutaj żadnej mowy o udostępnianiu praw autorskich. Jak widzę nie masz kompletnie pojęcia o co pytasz.

Ów punkt regulaminu należy interpretować jako zobowiązanie do udzielenia licencji niewyłącznej na korzystanie z utworów. Udzielenie takiej licencji niewyłącznej nie wymaga podpisywania umowy.

Jak widzę nie można liczyć na kulturalne wytłumaczenie.... No cóż, dziękuje za odpowiedź.

Skoro odnośnie do zapisu regulaminu piszesz o:
Denerys napisał:
... "udostępnienie" praw autorskich ...
a wcześniej:
Denerys napisał:
... na zabranie praw autorskich ...
Znaczy, że kompletnie nie masz pojęcia o temacie, o który pytasz. Co jest niekulturalnego w stwierdzeniu faktu. Odpowiedź otrzymałaś w drugim zdaniu poprzedniego postu.

PS.
Warto zauważyć, że w odniesieniu do twórców, podstawowe rozumienie prawa autorskiego to przynajmniej moralny obowiązek, pomijając już nawet obowiązek znajomości własnych praw.

Ostatnia edycja:
Powrót