Prawo autorskie w pisaniu wlasnej ksiazki

• Autor wątku Autor wątku klaudia2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klaudia2009

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Chcialam wydac ksiazke z ilustracjami i opisami do tych ilustracji.(cos w rodzaju pamietnika)
Ilustracje i opisy bylyby zaczerpniete z roznych zrodel tj, ksiazek internetu, czasopism. Moje pytanie jest czy mam prawo w swojej ksiazce uzywac ilustracji czy tekstow inniych autorów? Czy musze w tym przypadku pod kazda ilustracja i zaczerpnietym fragmentem cytowac do kogo nalezy ten "material?
A w przypadku kiedy zinterpertuje na wlasny sposob czyjas wypowiedz badz twierdzenie i nie bedzie to wtedy przypominalo orginalnej wypowiedzi, czy cytatu to czy wtedy rowniez musze sie powolywac na zrodlo czy to wtedy nalezy do mojej tworczosci?

Z gory uprzejmie dziekuje za odpowiedź.

oczywiscie ze korzystanie (w ten sposob) z cudzych utworow (ilustracje,teksty) jest zabronione, wzmianka o zrodle tez nie zalatwi problemu, musisz uzyskac zgode autora
A w przypadku kiedy zinterpertuje na wlasny sposob czyjas wypowiedz badz twierdzenie i nie bedzie to wtedy przypominalo orginalnej wypowiedzi, czy cytatu
wypowiedzi i twierdzenia nie sa utworami wiec nie podlegaja ochronie prawnoautorskiej

Czy wizerunki zwierzat sa chornione prawami autorskimi?zaluzymy ze chcialabym sie zajac szczegolowym opisem ras kotow. W tym celu zaczerpnelabym wiedzy z internetu i stworzyla wlasna interpretacje danego gatunku a do tego wykorzysalabym isniejace w internecie zdjecie danego zwierzecia. Czy w tym momencie lamie prawo autorskie tej osoby ktora to zdjecie zrobila?

korzystasz z czyjegos zdjecia? musisz miec jego zgode

Powrót