Prawo autorskie w przypadku pracy

• Autor wątku Autor wątku Varie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Varie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
proszę o pomoc i radę, moja sytuacja wygląda następująco:
w dniu 14 listopada br. rozpoczęłam pracę w charakterze prezenterki jednego z kanałów na YouTube. Moim zadaniem było zredagowanie treści filmiku i zagranie w nim jako aktorka, byłam filmowana przez kamerzystę. Pracodawca obiecał mi umowę zlecenie na minimum miesiąc za 1500 zł netto na pół etatu. W dniu wczorajszym pierwszy filmik znalazł się na YouTube. Jednak ja nie wyraziłam zgody na zamieszczenie mojego wizerunku, dopóki nie otrzymam umowy. W dniu dzisiejszym dostałam propozycję umowy opiewającą na 300 zł za czas od 14 do 17 listopada, kamerzysta bowiem odchodzi, więc nie mogą mnie dalej zatrudnić. W umowie brakuje jakichkolwiek zapisów o prawach autorskich. Czy powinnam zwrócić się do pracodawcy o dodanie stosownej regulacji na ten temat i w związku z tym o podwyższenie kwoty wynagrodzenia i wtedy niech zamieszcza resztę nagranych filmików? Czy raczej powinnam od razu zwrócić się do sądu - i do jakiego, pracy czy okręgowego? Nadal nie mam umowy podpisanej, ponieważ gdy otrzymałam obecną do ręki, powiedziałam wprost, że nie ma zapisu o prawie autorskim. Nie podoba mi się fakt, że filmik z moim udziałem jest zamieszczony od wczoraj na kanale, skoro umowy nie posiadam. Co powinnam zrobić?

Varie napisał:
... zagranie w nim jako aktorka, ...
Zatem mamy tutaj do czynienia z artystycznym wykonaniem, poznaj swoje prawa z tym związane:
Przepis prawny:
Art. 86.
[Prawa do artystycznych wykonań]

1. Artyście wykonawcy przysługuje, w granicach określonych przepisami ustawy, wyłączne prawo do:
1) ochrony dóbr osobistych, w szczególności w zakresie:
a) wskazywania go jako wykonawcy, z wyłączeniem przypadków, gdy pominięcie jest zwyczajowo przyjęte,
b) decydowania o sposobie oznaczenia wykonawcy, w tym zachowania anonimowości albo posłużenia się pseudonimem,
c) sprzeciwiania się jakimkolwiek wypaczeniom, przeinaczeniom i innym zmianom wykonania, które mogłyby naruszać jego dobre imię;
2) korzystania z artystycznego wykonania i rozporządzania prawami do niego na następujących polach eksploatacji:
a) w zakresie utrwalania i zwielokrotniania – wytwarzania określoną techniką egzemplarzy artystycznego wykonania, w tym zapisu magnetycznego oraz techniką cyfrową,
b) w zakresie obrotu egzemplarzami, na których artystyczne wykonanie utrwalono – wprowadzania do obrotu, użyczania lub najmu egzemplarzy,
c) w zakresie rozpowszechniania artystycznego wykonania w sposób inny niż określony w lit. b – nadawania, reemitowania oraz odtwarzania, chyba że są one dokonywane za pomocą wprowadzonego do obrotu egzemplarza, a także publicznego udostępniania utrwalenia artystycznego wykonania w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.

2. Artyście wykonawcy służy prawo do wynagrodzenia za korzystanie z artystycznego wykonania lub za rozporządzanie prawami do takiego wykonania określone w umowie albo przyznane w przepisach ustawy.

3. W przypadku nadawania, reemitowania lub odtwarzania artystycznego wykonania za pomocą wprowadzonego do obrotu egzemplarza, artyście wykonawcy przysługuje prawo do stosownego wynagrodzenia.
Prawo autorskie.

Powrót