Prawo autorskie w USA

• Autor wątku Autor wątku Adino Esnia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adino Esnia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Mam pytanie dotyczące prawa autorskiego obowiązującego w Stanach Zjednoczonych. Na stałe mieszkam w Polsce i zawodowo rysuję m.in. komiksy. Jakiś czas temu przez internet nawiązałem współpracę z wydawnictwem z siedzibą w Stanach Zjednoczonych. Regularnie rysowałem komiksy do ich magazynu. Podkreślę że robiłem to bez umowy, układ był prosty ja rysuję oni płacą. Jedynie na początku współpracy podpisałem formularz W-8BEN aby nie płacić podwójnego podatku w kraju i zagranicą. Teraz wydawca wpadł na pomysł aby zebrać wszystkie moje komiksy w jedną całość i wydać jako album. Stąd moje pytanie, kto ma prawa do mojej pracy? Czy mam prawo domagać się tantiem czy profitów od ponownego wykorzystania moich komiksów? Czy mają prawo bez mojej zgody je ponownie wydać? Wydawca twierdzi że wyłączne prawa do publikacji posiada on, bo za nie zapłacił i związku z tym wobec mnie nie ma żadnych innych zobowiązań, bo takie jest prawo w stanach (taką dostałem odpowiedź). Mi się wydaje że nie ma umowy, więc nie ma prawa do mojej własności intelektualnej. Proszę o poradę i wyjaśnić mi całą sytuację? Dziękuję.

Adino Esnia napisał:
... Czy mają prawo bez mojej zgody je ponownie wydać? ...
Nie mają, również w USA nabycie praw wymaga umowy w formie pisemnej, z Twojego opisu wynika, że udzieliłeś dorozumianej licencji niewyłącznej.. Podstawą Twojego działania jest Konwencja berneńska, jej akt paryski, a w oparciu o Artykuł 5, masz prawo do takiej samej ochrony jak obywatel USA. Musisz na realu znaleźć pełnomocnika wyspecjalizowanego w tej tematyce, sam nie dasz rady.

WicePrezes napisał:
w którym stanie wydawca ma siedzibę?

Nowy Jork

LeszsekS napisał:
Nie mają, również w USA nabycie praw wymaga umowy w formie pisemnej, z Twojego opisu wynika, że udzieliłeś dorozumianej licencji niewyłącznej.. Podstawą Twojego działania jest Konwencja berneńska, jej akt paryski, a w oparciu o Artykuł 5, masz prawo do takiej samej ochrony jak obywatel USA. Musisz na realu znaleźć pełnomocnika wyspecjalizowanego w tej tematyce, sam nie dasz rady.

Tak, domyślam się, że sam nie dam rady. Muszę się tylko tera zastanowić czy mnie stać na to. Ale dziękuję za odpowiedź, to mi wiele mówi.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót