prawo autorskie, współtworzenie oprogramowania

• Autor wątku Autor wątku kikani
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kikani

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam forumowiczów.

Sprawa wygląda następująco: Ja oraz mój znajomy który posiada firmę tworzymy wspólnie oprogramowanie. Nie wnikając w szczegóły chcemy stworzyć, wypromować oraz sprzedać produkt(aplikacja internetowa). Uzgodniliśmy że na początku nie ma potrzeby zakładania spółki cywilnej(będziemy rozpowszechniać oprogramowanie pod szyldem firmy której właścicielem jest mój znajomy). Moje pytanie jest następujące: Jak zabezpieczyć się przed ewentualnym wykluczeniem z zysków / współautorstwa , mam tu na myśli sytuację gdy projekt będzie już w sprzedaży a znajomy powie ‘spadaj, nie znam cie’, jakiś rodzaj umowy, zobowiązanie, oświadczenie, jak zabezpieczyć się (zapewnić sobie spokój) przed taką ewentualnością.

Witaj, wygląda z twojego opisu, ze prawa autorskie macie wspólne. Myślę, że aby w przyszłości nie było problemów, powinniście podpisać umowę o współpracy, w której stwierdzone byłoby twoje współautorstwo (w % lub do konkretnych modułów...) oraz wynagrodzenie - chyba najlepiej w % od przychodu (nigdy od zysku, gdyż zysk można zrobić łatwo zerowym...).

Powrót