Prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku 218518
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

218518

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Potrzebuję pomocy prawnej. Moja siostra brała udział w powiatowym konkursie literacki. Prace na konkurs zbierała i wysyłała jedna z nauczycielek, która miała córkę. Zwycięskie prace były publikowane w gazecie. Nagrodę otrzymało dziecko nauczycielki, jednak kiedy utwory ukazały się w prasie, zauważyliśmy, że praca mojej siostry tam się ukazała podpisana jako zwycięska i jako córki nauczycielki. W jaki sposób mogę udowodnić przywłaszczenie sobie/ kradzież pracy mojej siostry? Bardzo proszę o odpowiedź.

Notatki, brudnopisy, zeznania świadków itp. itd., jeśli posiadasz takie dowody wezwij pismem zpo do zaprzestania naruszania praw autorskich osobistych Twojej córki, przedstaw roszczenia (Art. 78. PA), poinformuj o odpowiedzialności karnej (Art. 115. PA). W przypadku braku reakcji pozostaje droga sądowa lub/i złożenie doniesienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.

Dochodzi tutaj także do naruszania praw autorskich majątkowych.

Ostatnia edycja:
Czy takie pismo o zaprzestaniu naruszania praw autorskich, swoich roszczeniach i odpowiedzialności karnej mogę napisać sama czy muszę poprosić o pomoc prawnika?

Możesz napisać sama, nic nie stoi na przeszkodzie.

Jeżeli napiszę sama to pismo i to nie nic nie da to rozumiem, że wtedy powinnam wybrać drogę sądową?

Powrót