Prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku damian_baranek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damian_baranek

12 kwietnia 1934 roku Tadeusz napisał wiersz dla swojej ukochanej Marty. Tadeusz i Marta
pobrali się w 1940 roku. Niestety w czasie wojny Tadeusz zmarł.
Tuż przed śmiercią Marta postanowiła, że wiersz Tadeusza musi zostać opublikowany
i
zawarła w tym celu
1 marca 1995
umowę przekazaniu majątkowych praw autorskich
wydawnictwu.
12 sierpnia 1995
roku wydawnictwo rozpowszechniło wiersz Tadeusza.
podać ostatni dzień ochrony wiersza.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Odpowiedź znajdziesz w Ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Obliczyłem ostatni dzień ochrony wiersza od daty rozpowszechnienia utworu tj. 12.08.1995r --->31.12.2066r. Utworem jest wiersz. Art.36.3 (autorskie prawa majątkowe gasną z upływem lat siedemdziesięciu : w odniesieniu do utworu do którego autorskie prawa majątkowe przysługują z mocy ustawy innej osobie niż twórca-od daty rozpowszechnienia utworu). Bardzo proszę o ewentualne poprawki i wskazówki co należy jeszcze podać. Dopiero uczę się rozwiązywać kazusy ,proszę o wyrozumiałość.

Proszę o sprawdzenie kazusu.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

damian_baranek napisał:
... w odniesieniu do utworu do którego autorskie prawa majątkowe przysługują z mocy ustawy innej osobie niż twórca-od daty rozpowszechnienia utworu ...
A na jakiej podstawie uważasz, że prawa autorskie majątkowe do tego wiersza ustawa przyznaje innej osobie:?:
Czytaj przepisy prawne ze zrozumieniem - Rozdział 3, Odział 2. UoPAiPP.

Ostatnia edycja:
W takim razie obliczona data ,ostatniego dnia ochrony wiersza też jest zła??
Proszę o więcej wskazówek.

Ostatnia edycja:
Czy to będzie Art.17 ??:?:
rozpowszechnienie utworu 12.08.1995r--->OSTATNI dzień ochrony 31.12.2065r.

Ostatnia edycja:
damian_baranek napisał:
... Proszę o więcej wskazówek.
Przeczytaj Art. 36. dokładnie i ze zrozumieniem. Zastanów się z którą okolicznością mamy tutaj do czynienia

Czy to będzie Art.36.2) :?:
Na podstawie tego Art liczymy ostatni dzień ochrony będzie to 31.12.2065r
Proszę mi napisać czy podana data i artykuł się zgadzają.:?:

Rozdział 3, Odział 2. UoPAiPP. ---> nie rozumiem ,który mam podać Artykuł do powyższego kazusu czy to będzie Art.17 :?:

. Art.36.1) - to już tylko to mogę wybrać spośród artykułów. Jednak uważam ,że ten artykuł nie pasuje do kazusu,ponieważ nie została podana data śmierci autora,jest podana tylko data rozpowszechnienia.
Studiuję ekonomie, nie prawo. Nie mógłby mi Pan po prostu napisać jakie będzie poprawne rozwiązanie?

Ostatnia edycja:
damian_baranek napisał:
... że ten artykuł nie pasuje do kazusu,ponieważ nie została podana data śmierci autora,jest podana tylko data rozpowszechnienia. ...
I to jest prawidłowa konkluzja. Zatem można wysnuć tylko dwa wnioski, albo źle przepisałeś kazus, albo jest on źle sformułowany. Czas trwania praw autorskich majątkowych należy liczyć tutaj od śmierci autora.

Ostatnia edycja:
Taki otrzymałem kazus,nie ma mowy o błędnym przepisaniu,ponieważ otrzymałem go drogą meilową. Wtedy kiedy została zawarta umowa z wydawnictwem ,twórca wiersza jeszcze żył,tak wynika z kazusu. Jakby go Pan rozwiązał?

Identycznie, przeniesienie praw autorskich majątkowych nie wpływa tutaj na czas ich trwania, autor jest znany.

Nie znam intencji pomysłodawcy kazusu, połącz oba wnioski (Twój i mój) z postu #11.

PS.
Jako ciekawostka to to, że w 25 lat po śmierci autora a datą wejścia w życie obecnej ustawy (23 maj 1994 r.) autorskie prawa majątkowe nie istniały..

Ostatnia edycja:
Jest Pan pewien,że w takiej sytuacji nie liczy się ostatniego dnia ochrony wiersza od daty rozpowszechnienia? Twórca wiersza w chwili,gdy została zawarta umowa z wydawnictwem żył,zostały wtedy przekazane majątkowe prawa autorskie wydawnictwu. Nie będzie to zatem Art.36,3) ?

kolorem czerwonym posługuje się moderacja. mod

Przeniesienia praw autorskich majątkowych przez uprawnionego na podmiot trzeci nie jest ustawowym nabyciem tego prawa, a o takim mówi ów pkt.

PS.
Tutaj pojawia się kwestia spadkobierców nie uwzględniona w treści. Jeśli tacy istnieli, przeniesienie praw samodzielnie przez żonę było bezprawne. Kazus kompletnie niedopracowany.

Jednak twierdzę ,że to będzie art.36.3) ,autorskie prawa majątkowe zostały przekazane wydawnictwu,i od daty rozpowszechnienia utworu ,należy obliczyć ostatni dzień ochrony.

damian_baranek napisał:
Jednak twierdzę ,że to będzie art.36.3) ...
Nieprawidłowo, to nie jest ustawowe nabycie praw :!: Czytaj przepis prawny ze zrozumieniem:

"... prawa majątkowe przysługują z mocy ustawy innej osobie niż twórcy ..."

Tutaj: Rozdział 3, Odział 2. UoPAiPP. znajdziesz sytuacje kiedy to następuje, przeczytaj ze zrozumieniem.

Ostatnia edycja:
Powrót