prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku agnieszka_01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnieszka_01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam

Wiem, że sam temat był poruszany, ale moja kwestia jest troszkę inna. Czy jako zwykły użytkownik forum dyskusyjnego, nie mając żadnych uprawnień moderatorskich i administracyjnych (tym samym nie roszczę żadnych praw właściciela/współwłaściciela serwisu) - mogę zgłosić do providera użycie loga forum, którego jestem użytkownikiem, przez właściciela innego forum?... Może troszkę zagmatwane pytanie, ale sprawa wygląda następująco:
jest forum dyskusyjne, które ma swoje logo. Niedawno zauważyłam, że inny użytkownik tego samego forum użył loga dla swojego (oddzielnego) forum. Zaznaczę, że jego forum łączy z "moim" jedynie kilku tych samych użytkowników. Adresy stron są całkowicie różne, jego forum nie stanowi całości z tym, na którym ja jestem zalogowana.

Proszę teraz o pomoc w rozstrzygnięciu kwestii - czy jako urażony wykorzystaniem loga użytkownik - mogę sprawę gdzieś zgłosić, gdyż podlega to pod prawa autorskie (dlatego też nie wiem, czy temat zamieściłam w dobrym miejscu)? Nie mam oczywiście pewności, czy człowiek, który wykorzystał logo dla potrzeb własnej strony ma na to pozwolenie. Dlatego jednocześnie chciałabym to zweryfikować.

Pozdrawiam serdecznie.

Sprawę naruszenia praw autorskich do loga może zgłosić twórca, albo osoba, której takie prawo przysługuje z tytułu umowy/licencji.

lub inna upoważniona przez właściciela praw autorskich osoba... Najlepiej Pan zrobi zgłaszając tę sytuację do admina swojego forum...

Dziękuję za podpowiedzi. Chciałam się upewnić, czy moje przypuszczenia są słuszne.

Mam natomiast jeszcze jedno pytanie dotyczące praw autorskich... na forum w niektórych tematach zamieszczane są obrazki w formacie jpg (wklejane za pośrednictwem imageshack), są one brane w największej części z wyszukiwarki grafiki Google. Pytanie więc jest następujące: czy takie pliki podlegają również pod prawa autorskie? Przyjmując, że część z nich nie jest w ogóle opisana (na pliku nie widnieje żadne źródło, pod plikiem również użytkownik nie wpisał źródła)? Niekiedy widzi się, że pliki te opisywane są podając np. adres strony, z której pochodzą lub też auta. Co w takim przypadku - czy spokojnie można takie pliki zostawić na forum? Znam definicję "utworu", więc te pliki graficzne na pewno pod jego definicję pasują...

agnieszka_01 napisał:
Znam definicję "utworu", więc te pliki graficzne na pewno pod jego definicję pasują...
...to w zasadzie już Pani sobie na to pytanie sama udzieliła odpowiedzi :) - oczywiście, że jako utwory posiadające ochronę prawnoautorską mogą być rozpowszechnianie tylko na dwa sposoby:

#1. z wykorzystanie pozwolenia posiadacza majątkowych praw autorskich do utworu,

#2. bez konieczności posiadania powyższej zgody, jeśli wykorzystanie utworu jest uzasadnione prawem cytatu - vide http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html. Tam też opisane jest, jak powinno się oznaczać cytat. Tu warto tylko pamiętać, że w przypadku konfliktu, to wykorzystujący utwór musi udowodnić, że miał prawo skorzystać z cytatu...:D

A więc w przypadku forum, to użytkownik zamieszczający utwory znalezione u wujka gooogle powinien pomyśleć o możliwych konsekwencjach płynących z tego tytułu. A zresztą u samego wujka gooogla jest notka o tym, że utwory mogą być chronione prawami autorskimi - mogą być, bo zawsze może się zdarzyć zdjęcie czy grafika, które nie będą spełniać wymogów ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.... :D

Powrót