prawo autorskie ,

• Autor wątku Autor wątku mariuszatko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariuszatko

Użytkownik
Odpowiedzi
54
dzień dobry

Drodzy przyjaciele

proszę o poradę

chciałbym pewnej firmie zaproponować innowacje / tzn. mam pomysł na poprawę aplikacji/ ale jeżeli wdrożą mój projekt chciałbym od tego jakąś gratyfikację. jak sobie taką zabezpieczyć /np. co powinienem dopisać w mailu/

opis innowacji i wszystkie dokumenty wysyłam do nich mailowo. Sam się do niech zgłaszam z propozycją innowacji .

czy ewentualnie jeżeli wdrożą mój pomysł bez mojej wiedzy mogę później dochodzić jakoś swoich roszczeń

pozdrawiam

Mariusz

mariuszatko napisał:
opis innowacji i wszystkie dokumenty wysyłam do nich mailowo.czy ewentualnie jeżeli wdrożą mój pomysł bez mojej wiedzy mogę później dochodzić jakoś swoich roszczeń
Powstaje pytanie jak w przypadku sporu wykazać, że poniósł Pan szkodę gdyby wdrożyli proponowaną przez Pana zmianę bez wypłacenia wynagrodzenia. Pierwsza z brzegu linia obrony to podniesienie, że samodzielnie już wpadli na ten pomysł ale o tym nie informowali publicznie. Poza tym jeżeli jest to podmiot spoza Polski to dochodzą utrudnienia proceduralne. Generalnie podstawą powinna być umowa gdzie za konkretny projekt otrzymuje Pan określone wynagrodzenie. Może Pan zacząć od zapytania czy w ogóle byliby zainteresowani jakąkolwiek współpracą co do przedstawienia pomysłu poprawy ich aplikacji za wynagrodzeniem ponieważ Pan taki pomysł ma. Nic nie stoi na przeszkodzie by takie opracowanie zmian było przedmiotem umowy.

Powrót