Prawo bankowe a testament notarialny.

• Autor wątku Autor wątku almatea
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

almatea

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Mam pytanie.

Ciocia z Ś.p. wujkiem kilka lat temu spisali testament notarialny. Nie było w nim nic wyszczególnione i z informacji które przekazał mojej mamie wujek wynikło, że po śmierci wszystko co należy do nich przechodzi na jej własność. Jak to się ma do prawa bankowego w którym istnieje formularz o dyspozycji rachunku na wypadek śmierci? Ciocia chciała wypełnić go podając dane mojej mamy, jednak z ich przepisów wynika, że taka dyspozycja może być wypisana na najbliższą w linii prostej dla cioci żyjącą osobę. W tym wypadku jest to jej brat.
Jak mam rozumieć taki zapis? Czy w tym momencie pieniądze po śmierci cioci przechodzą na jej brata? Czy chodzi w tym wypadku tylko i wyłacznie o możliwość podjęcia tych pieniędzy w banku? Co z testamentem?

Dokument ten powołuje się na prawo bankowe z art.56 ustawy z dnia 29.08.1997r.

Proszę o pomoc.
Dziękuję.

Nie wiem o jakim banku jest mowa (czy to naprawde jest bank w znaczeniu prawa). Ciocia jako posiadacz rachunku moze wskazac w dyspozycji na wypadek smierci osobe ktorej zostana po smierci posiadacza rachunku przekazaner pieniadze. Ustalony jest limit w wysokosc 20 przecietnego wynagrodzenia w sektorze przedsiebiorstw. czyli jakies 50 tys zlotych. Bank nie ma prawa ograniczac tego prawa. Mozna dyspozycje poczynic na obojetnie jaka osobe nie tylko krewna.
Kwota z dyspozycji nie wchodzi do spadku wiec osoba ktora ja otrzymala nie jest spadkobierca.
Inna sprawa ze moze zostac zmuszona do uzupelnienia zachowku gdyby na ten zachowek znalezli sie chetni a majatek spadkowy nie wystarczylby na pokrycie zachowku. Ale to juz odlegla sparawa i mysle ze sie nie wydarzy.

[cytat:1pkwzzbi]
Mozna dyspozycje poczynic na obojetnie jaka osobe nie tylko krewna.
[/cytat:1pkwzzbi]

Art. 56. 1. Posiadacz rachunku oszczędnościowego,
rachunku oszczędnościowo-rozliczeniowego lub rachunku terminowej lokaty oszczędnościowej może polecić pisemnie
bankowi dokonanie - po swojej śmierci - wypłaty z rachunku wskazanym przez siebie osobom:
małżonkowi, wstępnym, zstępnym lub rodzeństwu określonej kwoty pieniężnej (dyspozycja
wkładem na wypadek śmierci)

Powrót