prawo budowlane -problem wielki

• Autor wątku Autor wątku archie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

archie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Sprawa wyląda tak :
Z donosu do policji wszczęte zostało przez PINB postępowanie administracyjne " w sprawie legalności przeprowadzonych prac remontowo-budowlanych" W lokalu tym prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą.
Stan jest taki ,że rzeczywiście dokonałem remontu ale bez zmiany obrysu budynku (wymieniłem kilka belek) zmieniłem okna ,część okien zabudowałem . Oczywiście nie zamierzam kombinować bo lokal jet na wsi więc wszystko było widać , ale brak jest jakiejkolwiek dokumentacji technicznej i projektowej. Budynek został wybudowany w latach 70 i dzięki mojemu remontowi nie zawalil się. Czy jest zatem szansa na jakąś niską grzywnę ze względu na niską szkodliwość społeczną czynu. Działalność gospodarcza jest jedynym źródłem dochodu. Pomóżcie :help:

Tryb postępowania bedzie wygladał prawdopodobnie w ten sposób, że po wstrzymaniu robót budowlanych PINB nakaże zrobić ekspertyzę wykonanych robót budowlanych i to będzie najwieksza dolegliwosć.

Ewentualnie grzywna do 500 zł

Remont był przeprowadzany przez kilka lat od 1996 roku do 2003.
Praktycznie co roku było coś robione . Czy to ma znaczenie?

Nie ma.

Jeśli myślisz o abolicji budowlanej to dotyczy ona tylko budowy obiektów budowlanych.

Z dugiej strony jeśli roboty budowlane zostały zakończone - nie wydaje sie postanowienia o wstrzymaniu tych robót. Od razu można wydać decyzję.

Powrót