prawo cudzoziemcze - nie mogę znaleźć kategorii

• Autor wątku Autor wątku Joanna Wrocław
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joanna Wrocław

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć,

Pisząc prosto z mostu.
Sytuacja wygląda następująco. Mój dobry, ale naiwny jak dziecko przyjaciel dał się naciągnąć super wyspecjalizowanym znawcom "prawa" we Włoszech. Jako pośrednicy złożyli wniosek o przyznanie azylu, zamiast wizy...:(

Odkładając tą całą historię na bok. W tym momencie zatrudnił prawdziwego prawnika, Włocha, który radzi mu, żeby się odwołać. Jego wniosek został oczywiście odrzucony, ponieważ pochodzi ze Sri Lanki i jak wiadomo, podstaw do azylu nie ma żadnych. W momencie odwołania od dezycji, jego paszport zostanie zatrzymany. Tyle się dowiedziałam z naszych rozmów.

Z mojej strony, żeby mu pomóc chcę wysłać mu zaproszenie. Spełniam wszystkie warunki wymienione na stronie internetowej Urzędu Wojewódzkiego.

Moje pytanie brzmi, czy mogę zaprosić osobę, której paszport w momencie zaproszenia będzie zatrzymany przez sąd we Włoszech?
Lub jeżeli mój przyjaciel dobrowolnie wróci na Sri Lankę, czy będę mogła bez przeszkód takie zaproszenie wysłać, pomimo tego, że jego wniosek o azyl został odrzucony?

Jakakowiek porada, gdzie mogę uzyskać więcej informacji na ten temat, będzie mile widziana!

Z góry dziękuję!!!

Jakiś bełkot.
Skoro nie ma paszportu, bo jego paszport zatrzymano, to jak planuje przekroczyć granicę?
Czemu pytasz o porady prawne na polskim forum dotyczące włoch?

Powrót