prawo cytatu - ebook - cel marketingowy

• Autor wątku Autor wątku malgorzatajarmuz79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malgorzatajarmuz79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

jeśli temat już się pojawił gdzieś, to przepraszam i proszę o link, sama nic nie znalazłam.
Wydaję właśnie ebook, w którym znajduje się kilka cytatów (w tym cytat listu Einsteina do córki). Otrzymałam informację od wydawnictwa, żebym upewniła się czy mam prawo wykorzystać wszystkie cytaty, jakich użyłam.
Znam i rozumiem prawo cytatu - książka jest swego rodzaju podręcznikiem, pisana w celach naukowych, ale pojawi się w księgarniach i będzie ją można zakupić - co jest oczywiste (cel marketingowy?).

Tak jak w przypadku niektórych cytatów jestem w stanie skontaktować się z właścicielem danych słów, tak w przypadku Buddy czy Einsteina sytuacja nieco się komplikuje :)

Proszę o informacje, czy faktycznie mogę mieć problem z powodu praw autorskich w takich sytuacjach, czy "prawo cytatu" chroni mnie przed tym.

Będę wdzięczna za odpowiedź,

pozdrawiam

Małgorzata

Cytując fragmenty cudzego utworu nie masz żadnego obowiązku pytać autora o zgodę, podstawowym warunkiem jest wskazanie autora i źródła. Co do zasady prawo cytatu dotyczy wyłącznie rozpowszechnionych utworów.

Bardzo dziękuję za odpowiedź!

Pozdrawiam serdecznie :)

Małgorzata

Powrót